4°C
Bewolkt
« Terug naar overzicht
Politiek

Vragen Fractie GBT over Leerplichtwet

· 273× bekeken

TWENTERAND - De fractie van Gemeente Belangen Twenterand (GBT) legt het college een aantal schriftelijke vragen voor over de Leerplichtwet:

Op grond van artikel 25 van de Leerplichtwet brengt het college van burgemeester en wethouders jaarlijks verslag uit aan de gemeenteraad over de ontwikkelingen, het gevoerde beleid en de resultaten op het gebied van de handhaving van de Leerplichtwet en Kwalificatieplicht.

Zo ontving de fractie GBT het Leerplichtverslag van de gemeente Twenterand over het schooljaar 2018-2019. Hierin is te lezen dat Twenterand bij elkaar opgeteld 5.891 leerplichtige (5 - 16 jaar) en kwalificatieplichtige leerlingen (16 - 18 jaar) telt, die voornamelijk onderwijs genieten in het primair en voortgezet onderwijs. Hier zijn de verzuimmeldingen met ruim 11% gedaald. Ook het totaal aantal vrijstellingen van leerplicht daalt. Goed nieuws, zou je kunnen concluderen. Maar wie inzoomt op de meest kwetsbare leerlingen, die van (speciaal) basisonderwijs, ziet een forse stijging van 1 naar 11 vrijstellingen (op een totaal aantal van 14 leerlingen). Reden van de vrijstelling: lichamelijke of psychische ongeschiktheid van de leerling [artikel 5 lid a].
Daarom heeft GBT de volgende vragen.


Vraag 1
In de conclusie wordt louter ingegaan op een daling van het totale aantal vrijstellingen. Waarom wordt niet in gegaan op de forse stijging in het aantal vrijstellingen op basis van artikel 5 lid a voor (speciaal) basisonderwijs?

Vraag 2a
In de conclusie (op pagina 10( staat het volgende: “Anderzijds is de daling (van het totaal, red.) ook een gevolg van de beperkte zichtbaarheid van de leerplichtambtenaren. Door ziekte en vertrek van de leerplichtambtenaar is er een beperkte bezetting geweest. Hierdoor was de leerplichtambtenaar minder toegankelijk voor het onderwijs en zijn meldingen niet of minimaal gedaan en in behandeling genomen.” Hoe kan de gemeente weten dat meldingen niet of minimaal zijn gedaan?

Vraag 2b
Eveneens valt in de conclusie te lezen dat Twenterand nu met twee leerplichtambtenaren werkt. Verwacht de gemeente hiermee het aantal meldingen verder te laten dalen door de extra inzet of zal het aantal meldingen stijgen vanwege de betere zichtbaarheid, meer bezetting en beschikbaarheid van de gemeente?

 
Bekijk het volledige archief ›
soccerball.png

Topscorer met het voetbalnieuws

Benieuwd naar het laatste voetbalnieuws? Iedere week houden we je op de hoogte. Je leest het op Delta FM.nl.

Naar voetbalnieuws ›
pb000018.jpeg

Uit je dak met de Single Top 30

Luister a.s. zaterdag ook weer naar alle hits uit de Single Top 30, met op het halve uur het Entertainmentnieuws.

Ga naar de hitlijst ›