4°C
Bewolkt
« Terug naar overzicht
Politiek

Voorrang ondernemers en verenigingsleven bij energiestrategie

· 440× bekeken

TWENTERAND - Op initiatief van GemeenteBelangen Twenterand en de CU, krijgen ondernemers, verenigingen, maatschappelijke organisaties en gemeente met hun vastgoed voorrang bij de zogenoemde Regionale Energie Strategie in Twente (kortweg: RES Twente), zo is te lezen in een lijst met “volgordelijke maatregelen.”

Daarnaast werd dinsdagavond in de gemeenteraad afgedwongen dat inwoners beter geïnformeerd en meer betrokken worden bij de door de overheid opgelegde RES Twente om zo het best geaccepteerde resultaat te bereiken. Het is bij met name GBT een doorn in het oog dat de stem van de inwoner en de gemeenteraad tot nu toe niet in beeld waren bij best wel ingrijpende energiemaatregelen, zoals verwoord in de startnota RES Twente.

Fractievoorzitter Marcus Elzinga: “We kunnen in dit geval drie dingen doen:

1) We stemmen tegen, maar dan zijn we onze zeggenschap kwijt en bepaalt de provincie of het rijk waar bijvoorbeeld zonneparken en windturbines komen;
2) We stemmen voor en laten het verder over aan de RES Twente, bestaande uit Twenterand en 13 omliggende gemeenten;
3) We stemmen voor en verbinden er voorwaarden aan.

Voor dat laatste hebben wij gekozen.” Het is algemeen bekend dat GBT sceptisch is over de manier waarop de klimaatdoelstellingen moeten worden bereikt en het effect ervan. "Inwoners mogen betalen, maar medebepalen?"

Na de voorrang aan ondernemers en verenigingen om zonnepanelen te plaatsen, volgen de zonneparken. Echter, eerst op het water van voormalige zandwinningslocaties. Hiervoor steunde GBT eerder al een voorstel van de SGP. Elzinga: “Tot nu toe is er geen grond met bestemming landbouw opgeofferd voor zonneparken, maar grond met bedrijfsbestemming en recreatiewoningen. Dat willen we proberen zo te houden.”

Naast allerlei andere vormen van energieopwekking als geothermie en aquathermie komt windenergie ook aan bod. “GBT heeft onder andere in haar verkiezingsprogramma staan dat er geen windmolenparken komen in Twenterand tot en met medio 2022. Daar houden we ons aan. Voor zover we niet overruled worden, maar daar gaan we niet vanuit, want de energiecapaciteit is de komende 5-10 jaar ontoereikend.”

Als het dan in de toekomst toch moet gebeuren, want het wordt opgelegd vanuit Den Haag, is het college de opdracht meegegeven samen met andere gemeenten 100% te gaan voor centralisatie van windturbines met als doel de ruimtelijke kwaliteit in Twente(rand) zoveel mogelijk te bewaren. Daarom zijn voorkeurslocaties langs A- en N-wegen, in deze volgorde, bewust benoemd. Hierbij dient de afstand van windturbines of een windmolenpark tot woningen of woongebied minimaal 1 kilometer te zijn.

Het eigenaarschap van zonneparken en windturbines / windmolenpark moet in handen komen van de gemeente en niet van geldbeluste projectontwikkelaars. Dit naar voorbeeld van zonnepark Oosterweilanden. “Met dien verstande dat inwoners, verenigingen, maatschappelijke organisaties en ondernemers kunnen deelnemen in een Coöperatieve Vereniging of andere vorm van aandeelhouderschap. Zo vloeien de (subsidie- en energie)opbrengsten terug naar onze gemeenschap, die er eventueel plannen mee kunnen verwezenlijken.” Hiervoor laat GBT het ‘Ruimtelijk beleidskader Duurzame Energie Twenterand 2017-2023' aanpassen.

Als het om waterstof gaat wil Twenterand koploper worden in Overijssel. Er wordt een onderzoek gestart naar realisatie van ‘waterstof in een Smart-Grid omgeving’, nabij zonnepark Oosterweilanden. Omliggende bedrijven moeten hierbij worden betrokken. In het onderzoek worden beschikbare Europese subsidies in beeld gebracht.

 
Bekijk het volledige archief ›
soccerball.png

Topscorer met het voetbalnieuws

Benieuwd naar het laatste voetbalnieuws? Iedere week houden we je op de hoogte. Je leest het op Delta FM.nl.

Naar voetbalnieuws ›
pb000018.jpeg

Uit je dak met de Single Top 30

Luister a.s. zaterdag ook weer naar alle hits uit de Single Top 30, met op het halve uur het Entertainmentnieuws.

Ga naar de hitlijst ›