4°C
Bewolkt
« Terug naar overzicht
Politiek

Twenterand moet begroting 2020 wijzigen

· 3299× bekeken

TWENTERAND - 'De Twenterander' meldt het volgende:
Het venijn zat hem in de staart en dit was zeker van toepassing bij het op de valreep toegevoegde onderwerp van deze laatste raadsvergadering van het jaar 2019. De op 12 november 2019 door de gemeenteraad vastgestelde begroting voor het jaar 2020, moest namelijk gewijzigd worden. De gemeenteraad wikt, maar de provincie beschikt in dit geval en het college wilde het risico niet lopen om weer onder toezicht van de provincie te worden geplaatst en koos eieren voor het geld van de inwoners. De provincie was het namelijk niet eens met onderdelen van deze vastgestelde begroting en ondanks de inzet van de ambtelijke organisatie en gesprekken in Zwolle met de gedeputeerde, hield men in Zwolle vast aan het ingenomen standpunt.

Als de begroting niet zou worden gewijzigd zou de provincie ingrijpen, het was voor Twenterand stikken of slikken. Verscherpt toezicht zou namelijk betekenen dat het college en de raad voor iedere uitgave eerst toestemming zouden moeten vragen aan de provincie en daar is in het verleden al eens leergeld voor betaald en dit wilde men kennelijk niet nog een keer meemaken. Het was de derde keer sinds 2010 dat de ambtelijke organisatie en/of een college van Twenterand steggelde met de provincie over een begroting en tot twee keer toe leidde dit al tot een verscherpt toezicht. Twenterand had ondertussen ook kunnen weten hoe gedeputeerde Monique van Haaf en haar ambtenaren over dit soort zaken dacht.

Toch heeft men gewacht tot het allerlaatste laatste moment voordat er overstag werd gegaan. De raad werd hierover pas enkele uren voor deze raadsvergadering ingelicht, maar dit kon helaas niet anders, zo gaf wethouder financiën Roel Koster aan. De oplossing wordt gevonden door het voordelig saldo uit de september circulaire te gebruiken om de zaken waar de provincie niet mee akkoord ging, anders in te vullen. Gelukkig dat deze financiële mogelijkheid er nog was, anders had het college, of weer de lasten moeten verhogen of zelfs bezuinigingen moeten doorvoeren. Ergens anders kan men dit extraatje dus nu niet meer voor gebruiken, er waren zeker wel collegeleden die dit geld graag op een andere manier hadden besteed.

De raad moest dus wel akkoord gaan met deze begrotingswijziging, veel keuzes had men niet. Wethouder Koster had de raad op 12 november overigens al aangegeven dat de provincie mogelijk stappen zou gaan nemen, maar het werd nu allemaal wel heel kort dag. Het voorstel van het college op welke wijze de begroting moest worden gewijzigd werd bijna unaniem (alleen de PVV stemde tegen) aangenomen, maar verdient natuurlijk niet de schoonheidsprijs.

Overigens gaat de wethouder er van uit dat de provincie na deze aanpassingen wel akkoord gaat met deze aangepaste begroting, maar dat bericht moet van de provincie komen en zo lang dat niet heeft plaatsgevonden is het formeel nog even afwachten.

 
Bekijk het volledige archief ›
soccerball.png

Topscorer met het voetbalnieuws

Benieuwd naar het laatste voetbalnieuws? Iedere week houden we je op de hoogte. Je leest het op Delta FM.nl.

Naar voetbalnieuws ›
pb000018.jpeg

Uit je dak met de Single Top 30

Luister a.s. zaterdag ook weer naar alle hits uit de Single Top 30, met op het halve uur het Entertainmentnieuws.

Ga naar de hitlijst ›