4°C
Bewolkt
« Terug naar overzicht
Gemeente

Ideeën vitaal sportpark vragen te forse investering

· 501× bekeken

VRIEZENVEEN - Verschillende sportverenigingen hebben samen met scholengemeenschap Het Noordik vorig jaar het initiatief genomen voor een vitaal sport- en beweegpark in Vriezenveen. De visie achter de ontwikkeling van een multifunctioneel sportpark sluit goed aan bij de doelen van de gemeente op het gebied van onder meer sport, gezondheid en zorg. Daarom heeft een onderzoeksbureau onderzocht of een dergelijk sportpark haalbaar is in Twenterand. De resultaten van dit onderzoek zijn nu bekend.

Belangrijkste conclusies zijn dat een sport- en beweegpark een flinke kwaliteitsimpuls aan Twenterand geeft en voor alle doelgroepen veel te bieden heeft. Maar het financiële plaatje dat daarbij hoort is fors. Door dit initiatief wordt de gemeentelijke begroting jaarlijks met € 665.000 tot € 688.000,- verzwaard. Wethouder Mark Paters: “Die financiële ruimte is er op dit moment gewoonweg niet in de begroting van de gemeente Twenterand. Daar kan ik duidelijk over zijn. Dat betekent niet dat daarmee de plannen voor een nieuw overdekt zwembad en sporthal(len) van de baan zijn. Het college komt z.s.m. met een concreet voorstel op basis van het coalitieakkoord.”

Haalbaarheidsonderzoek
Het haalbaarheidsonderzoek is uitgevoerd door Sweco. Zij hebben onderzocht of het haalbaar is om een multifunctionele accommodatie (MFA) te realiseren in het gebied tussen de voetbalvelden van DETO en de vijver op Sportpark Het Midden. Op die locatie moet een overdekt zwembad komen, binnensport accommodatie, een centrale horeca en multifunctionele ruimten. Sweco heeft met verschillende partijen gesproken, input opgehaald en verwerkt. Er is onderzoek gedaan naar de locatie, de samenstelling van de accommodatie en de potentiële deelnemers. Vervolgens zijn ook de financiële consequenties doorgerekend. De initiatiefgroep is hier actief bij betrokken geweest.

Conclusies
In overleg met de initiatiefgroep zijn er twee varianten uitgewerkt: variant Centraal en variant Voorplein. Het grootste verschil tussen beide is de locatie van de MFA in het park. In variant Centraal staat deze midden in het park en variant Voorplein sluit aan op de huidige locatie van DETO. Deze twee opties leiden tot een verzwaring van de gemeentelijke begroting met respectievelijk € 688.000 en € 665.000. Dat is bovenop het bedrag dat op dit moment in de begroting is opgenomen voor de exploitatie van zwembad De Stamper. Een aantal eenmalige investeringen kunnen ervoor zorgen dat dit bedrag wat lager wordt maar de gemeentelijke begroting biedt op dit moment geen ruimte voor een structurele dekking van dit extra bedrag.

Kanttekeningen
Het onderzoek naar de haalbaarheid van een multifunctionele accommodatie bevindt zich in de initiatieffase. Dit betekent dat er gebruik is gemaakt van kengetallen en dat er verschillende inschattingen zijn gemaakt. De relatief grote verzwaring van de begroting komt ook doordat de erg oude sportaccommodaties Krijgerstraat en de Stamper nagenoeg afgeschreven zijn. Hierdoor zijn de financiële effecten van nieuwbouw altijd relatief groot.

 
Bekijk het volledige archief ›
soccerball.png

Topscorer met het voetbalnieuws

Benieuwd naar het laatste voetbalnieuws? Iedere week houden we je op de hoogte. Je leest het op Delta FM.nl.

Naar voetbalnieuws ›
pb000018.jpeg

Uit je dak met de Single Top 30

Luister a.s. zaterdag ook weer naar alle hits uit de Single Top 30, met op het halve uur het Entertainmentnieuws.

Ga naar de hitlijst ›