4°C
Bewolkt
« Terug naar overzicht
Algemeen

Historisch Schouwspel Den Ham met wintermarkt

· 499× bekeken

DEN HAM - We gaan deze keer terug naar het jaar 1785: 'Van Keezen en Ezels'. Een roerige tijd in de vaderlandse geschiedenis die ook in Den Ham niet zonder reuring voorbij ging.

In de crisis kwam een nieuwe politieke groep naar voren; de burgers die tot dan toe nauwelijks een stem hadden gehad in het lands- en stadsbestuur. Ze hielden de stadhouder verantwoordelijk voor de crisis waarin het land was beland. Deze kritische burgers noemden zich ‘Patriotten’. Beide kanten, Oranjegezind en Patriotten maakten volop gebruik van het politieke pamflet, de “Social Media” van die tijd. Daarin worden Patriotten vaak afgebeeld als Ezels en ook de Keeshond wordt gebruikt als symbool voor de Patriot. De Hammenaren zijn Oranjegezind en moeten niets hebben van de Patriotten.

“In 1785 rijden vlak na de jaarwisseling twee Deventernaren Den Ham binnen. Zij willen een Vrijcorps stichten, maar worden al gauw opgemerkt door de Hammenaren. Een kind roept; ‘Vivat Oranje’ en nog diezelfde avond trekt een grote groep Hammenaren met hooivorken, fakkels en een snaphaan naar huize Mennigjeshave, net buiten Den Ham. De volgende dag trekt het hele gezelschap zelfs naar kasteel Eerde…”

Zo werden deze gebeurtenissen beschreven door baron Van Pallandt vanuit kasteel Eerde in een lange brief naar zijn neef in het landsbestuur. De Oranjegezinden wilden een tegenbeweging tegen de Patriotten en zochten daartoe steun bij de Baron. Deze kan de boel maar ternauwernood sussen en brengt zijn ongerustheid daarover bij zijn neef onder de aandacht.

Rond die tijd word de bekende politicus Van Marle, een Patriot, opgewacht door 26 sterke, jonge Hammer mannen en durft vervolgens niet te spreken in buurstad Ommen. In Zwolle wordt in maart/april 1785 een voerman van de patriotten een mes tussen de ribben gestoken door een Hammenaar, die daarbij roept: “verdomde patriotten!” Er is bekend dat de dominee, Ten Noever, en de rijke brouwer, Jan Brouwer, patriottistisch waren. De Hammenaren moesten daar echter niets van weten. Er is zelfs een groep Hammenaren met oranje linten de kerk binnen gekomen.

Deze gebeurtenissen worden in de brief van de Baron omschreven. De onrust is groot en mede door deze brief bereiken de gebeurtenissen in Den Ham de landelijke dagbladen.
Men is bang voor een grotere, landelijke opstand of zelfs burgeroorlog. Men houdt het hart vast. Het kleine dorp Den Ham ontketent dus een landelijke schrikreactie!

Op 7 december worden, in het grootste community art evenement van het land, door zo’n 200 mensen uit de eigen gemeenschap deze authentieke gebeurtenissen nagespeeld rond de historische brink in het centrum van het dorp.
Naast de hierboven omschreven thema’s valt er weer veel te zien over het normale leven in 1785 in Den Ham.
O.a. bakker Jan Coert Jansen en zijn knecht, wasvrouwen, een slachter, een timmerwerkplaats, een schooltje, een slachtvisite, herbergen, brouwerijen, een chirurgijn en een grofsmid zijn te aanschouwen.

Hammenaren weten het al jaren; het Historisch Schouwspel is een evenement om trots op te zijn! Op een sfeervolle wintermarkt waar streekproducten verkocht worden, speelt zich een groot theaterspektakel af met jaarlijks wisselende thema's. Alles gebaseerd op de geschiedenis van het brinkdorp en mogelijk gemaakt door grote inzet van honderden vrijwilligers. De bezoeker stapt als het ware binnen in een andere tijd en maakt deel uit van het decor. Het Schouwspel wordt opgeluisterd door een keur van geweldige muzikanten die muziek en liedjes uit de tijd ten gehore brengen rondom de Brink, in het spel en ook in de Hervormde Kerk.

Bij de toegangspoort van het schouwspelterrein ontvangt u een paspoort met meer gegevens van het Spel en de muziek en is er een korte Trailer te zien als opwarmertje.
Ook voor de jongeren is er van alles te zien en te beleven. Bij de toegangspoorten kunnen basisschool leerlingen een fotospeurtocht kopen, waarmee ze langs de spelonderdelen geleid worden. Voor slechts één euro krijgen ze na afloop ook nog een pannenkoek.

Het schouwspel wordt gespeeld op zaterdag 7 december 2018 in het centrum van Den Ham (ov) en begint om 13.00 uur en eindigt om 20.00 uur.
Om 13.00 uur lopen alle spelers komend vanuit de Grotestraat de Brink rond en zingen onder de Hammer kerktoren het schouwspellied. Daarna pakt ieder zijn eigen leven op in het schouwspeljaar.
De toegangsprijs voor dit evenement bedraagt € 7,50 per persoon, kinderen t/m 16 jaar gratis. Gratis parkeergelegenheid is nabij het centrum aanwezig. Meer informatie is te vinden op www.historischschouwspel.nl

Daar is tevens de schouwspelpromo te vinden, gemaakt door Studio Bijlstra en Audivents, naar een idee van regisseuse Annely Noeverman.

 
Bekijk het volledige archief ›
soccerball.png

Topscorer met het voetbalnieuws

Benieuwd naar het laatste voetbalnieuws? Iedere week houden we je op de hoogte. Je leest het op Delta FM.nl.

Naar voetbalnieuws ›
pb000018.jpeg

Uit je dak met de Single Top 30

Luister a.s. zaterdag ook weer naar alle hits uit de Single Top 30, met op het halve uur het Entertainmentnieuws.

Ga naar de hitlijst ›