4°C
Bewolkt
« Terug naar overzicht
Politiek

Vragen PVV over Zonnepark Oosterweilanden

· 346× bekeken

TWENTERAND - De Partij voor de Vrijheid vindt de huidige energietransitie ondoordacht, onnodig, milieuvervuilend en onbetaalbaar voor burgers en bedrijfsleven. Er is een nieuwe economie ontstaan, een kunstmatig gecreëerde economie. Handige ondernemers harken miljoenen gemeenschapsgeld binnen en zelfs gemeentes zien deze subsidies als nieuwe bronnen van inkomsten. Opgebracht door de belastingbetaler die zijn maandelijkse rekening ziet ontploffen.

We citeren het persbericht van de PVV:

De hebzucht van de gemeente Twenterand heeft geleid tot de ontwikkeling van Zonnepark Oosterweilanden. Ruim 14 miljoen euro subsidie levert dit weiland vol met zonnepanelen op. Er wordt stroom opgewekt wanneer de zon schijnt en wanneer de zon niet of nauwelijks schijnt krijgen de aangesloten huishoudens gewoon grijze (fossiele) stroom.

Het gevolg van het ontwikkelen van het Zonnepark Oosterweilanden (lees incasseren van miljoenen subsidie) is dat de plannen van ondernemers (boeren) op slot zijn gezet. Er is geen capaciteit meer over! In alle plannen van politieke partijen en in alle publicaties van de overheid en zogeheten deskundigen, wordt gezegd dat we het met zon en wind niet gaan redden én dat we eerst alle geschikte daken van zonnepanelen moeten voorzien, voordat er kostbare grond wordt opgeofferd waarop zonnepanelen worden gedumpt. Welnu, dit streven – eerst de daken voorzien van zonnepanelen – is onuitvoerbaar omdat de gemeente de boel on hold heeft gezet door te kiezen voor 14 miljoen euro subsidie, lees het ontwikkelen van Zonnepark Oosterweilanden.

Daarnaast krijgen ondernemers/boeren veelvuldig de kritiek uit vooral linkse hoek dat zij te weinig verduurzamen. Nu willen agrariërs verduurzamen, door hun daken te laten bedekken met zonnepanelen, en nu kunnen ze dit niet omdat de gemeente ervoor gezorgd heeft dat er dus geen capaciteit meer is.

We hebben hier dan ook de volgende vragen over:

1. Onderschrijft u het streven om eerst zoveel mogelijk daken te voorzien van zonnepanelen alvorens kostbare grond op te offeren waar zonnepanelen worden geplaatst? Zo nee, waarom niet?
2. Wist u dat u met het project Zonnepark Oosterweilanden (alle) andere aanvragen van ondernemers/boeren op slot zou zetten? Zo nee, waarom wist u dit niet? Zo ja, waarom heeft u het plan Zonnepark Oosterweilanden dan toch gerealiseerd?
3. In welke postcodegebieden hebben ondernemers/boeren het nakijken wanneer zij hun bedrijf willen verduurzamen? In welke postcodegebieden is nog wel ruimte? Kunt u ook aangeven hoeveel ruimte er is in de postcodegebieden waar nog wel mogelijkheden zijn? Is dit aan te geven in aantal zonnepanelen?
4. Wat vindt u ervan dat u de veroorzaker bent dat ondernemers/boeren hun bedrijf niet kunnen verduurzamen?
5. Wat kunt u zeggen tegen de ondernemers die nu nul op het rekest krijgen wanneer ze een aanvraag voor zonnepanelen doen? Wanneer ontstaat er weer ruimte?
6. Kunt u aangeven of het uit oogpunt van duurzaamheid, duurzamer is om 40.000 zonnepanelen te verdelen over zeg 3.000 – 4.000 bedrijven/woningen in Twenterand dan om 40.000 panelen op kostbare grond te zetten? Zo nee, waarom niet? Zo ja, waarom heeft u dan niet gekeken of zo’n plan haalbaar is?

 
Bekijk het volledige archief ›
soccerball.png

Topscorer met het voetbalnieuws

Benieuwd naar het laatste voetbalnieuws? Iedere week houden we je op de hoogte. Je leest het op Delta FM.nl.

Naar voetbalnieuws ›
pb000018.jpeg

Uit je dak met de Single Top 30

Luister a.s. zaterdag ook weer naar alle hits uit de Single Top 30, met op het halve uur het Entertainmentnieuws.

Ga naar de hitlijst ›