4°C
Bewolkt
« Terug naar overzicht
Politiek

PvdA/GroenLinks stelt vragen over stikstofproblematiek in Twenterand

· 402× bekeken

TWENTERAND - De fractie PvdA/GroenLinks stelt (samengevat) het volgende aan de orde:
Na de uitspraak van de Raad van State is het duidelijk dat Nederland grote opgaven krijgt voor de reductie van stikstof. Om inzicht over de omvang van de stikstof problematiek te krijgen is de Commissie Remkes ingesteld. Het kabinet wil fors investeren in direct natuurherstel, zoals de aanleg van bufferzones, extra ruimte voor natuurinclusieve landbouw en de aanleg van ‘klimaatbossen’.
Voor de maatregelen die in de landbouw getroffen gaan worden is er gekozen voor vrijwillige sanering van de boeren en gezinsbedrijven die een knelpunt vormen bij voor stikstofgevoelige natuurgebieden.

In de gemeente Twenterand zijn de Natura2000 gebieden de Engbertsdijksvenen en Vecht en beneden Regge de stikstofgevoelige gebieden. Ook wordt Twenterand omgeven door gemeenten waar natuurgebieden aanwezig zijn die voor stikstof gevoelig zijn.
Nu de ministerraad de problematiek heeft neergelegd bij de provincie en de gemeente, heeft de fractie PvdA GroenLinks de volgende vragen met het verzoek in uw beantwoording de nodige zorgvuldigheid en nuances aan te brengen:

1. Hoe groot is de vrij beschikbare milieuruimte in Twenterand, en is dat per gebied bekend? Zit daarbij de landbouw de industrie in de weg, of omgekeerd?
2. Als het college die niet weet, kan daar dan onderzoek naar worden gedaan?
3. Vindt het college ook dat de forse investering die door de ministerraad uitgetrokken is voor de aanleg van bufferzones, natuurinclusieve landbouw en de aanleg van klimaatbossen kansen biedt voor de gemeente Twenterand?
4. Zijn de knelpunten bekend rondom stikstofgevoelige natuur zoals die binnen de begrenzing van de gemeente aanwezig zijn? En zijn er daarbij kansen om om te schakelen naar natuurinclusieve landbouw of het verplaatsen van bedrijven?
5. Is bekend welke Twenterandse bedrijven een knelpunt vormen voor stikstofgevoelige natuurgebieden die in aangrenzende gemeenten aanwezig zijn.
6. Vindt het college ook dat alle nieuw te ontwikkelen activiteiten gespiegeld moeten worden aan een klimaattoets?

 
Bekijk het volledige archief ›
soccerball.png

Topscorer met het voetbalnieuws

Benieuwd naar het laatste voetbalnieuws? Iedere week houden we je op de hoogte. Je leest het op Delta FM.nl.

Naar voetbalnieuws ›
pb000018.jpeg

Uit je dak met de Single Top 30

Luister a.s. zaterdag ook weer naar alle hits uit de Single Top 30, met op het halve uur het Entertainmentnieuws.

Ga naar de hitlijst ›