4°C
Bewolkt
« Terug naar overzicht
Politiek

PVV stelt vragen aan college over zorgcowboys

· 433× bekeken

TWENTERAND - De Partij voor de Vrijheid heeft al eerder vragen gesteld over organisaties die sjoemelen met zorggelden. De PVV is van mening dat zorggelden besteed moeten worden aan zorg voor onze inwoners en dat er uitsluitend zorgcontracten door de gemeente kunnen worden afgesloten met bonafide bedrijven/zorgorganisaties.
Op 24 september jongstleden maakt Almelo bekend te stoppen met de organisaties BiOns en ’t Thuisgevoel. Bij beide bedrijven gaat het om huishoudelijke hulpverlening. Van BiOns is bekend dat dit bedrijf met gemeenschapsgeld (zorggeld) ‘bankje speelt’ door zorggeld uit te lenen aan andere zorgorganisaties. Er zijn ernstige signalen over de werkwijze van beide organisaties en deze worden nu door de sociale recherche onderzocht.

Juist vanwege de tekorten in het sociale domein, juist vanwege het feit dat er stelselmatig zorgcowboys worden ontdekt en vooral omdat de zorg onder een vergrootglas ligt, moet je, vindt de PVV, net als in Almelo geen risico’s meer nemen en bij twijfel inderdaad niet inhalen.
Saillant is dat de directeur van BiOns in de media laat weten dat met Samen14 een nieuw contract is afgesloten, want Samen14 is erg enthousiast over dit bedrijf. Aldus de directeur.

De PVV heeft dan ook de volgende vragen.

1. Klopt het dat contracten met zorgaanbieders, daar waar het gaat om huishoudelijke hulpverlening, per jaar kunnen worden opgezegd?
2. Klopt het dat de contracten met BiONS en ’t Thuisgevoel per jaar kunnen worden opgezegd en dat dit voor dit jaar moet gebeuren voor 1 oktober 2019 om op 1 januari 2020 te kunnen stoppen met beide bedrijven? Zo nee, waarom niet?
3. Klopt het wat de directeur van BiONS in de media zegt dat zij een nieuw contract heeft afgesloten met Samen14? Waarmee wij dus ook in 2020 nog zaken kunnen doen met BiONS en ’t Thuisgevoel? Zijn beide bedrijven überhaupt actief in onze gemeente? Zo ja, bij hoeveel cliënten in onze gemeente zijn beide bedrijven actief? Hoeveel zorggeld hebben beide organisaties vanwege zorg in Twenterand ontvangen? Vanaf 2015.
4. Heeft u contact gehad met Almelo over de signalen die Almelo hadden bereikt over het disfunctioneren van beide organisaties? Zo ja, wanneer is er overleg geweest en waarom heeft dit niet geleid tot een opzegging van beide contracten? Zo nee, waarom niet? Bent u voornemens contact op te nemen met de verantwoordelijke wethouder in Almelo?
5. Bent u op de hoogte van het feit dat de directeur van BiONS failliet is gegaan met een andere thuiszorgorganisatie, namelijk Solace ATC en dat zij door de curator persoonlijk aansprakelijk is gesteld vanwege onbehoorlijk bestuur waardoor de gemeenschap 1.5 tot 2 miljoen euro schade heeft geleden? Geld dat bedoeld was voor de zorg.
6. Was dit (5) niet voldoende informatie, samen met de signalen die Almelo hebben bereikt én ook na recente berichtgeving in de media over malversaties bij BiOns om het contract wel voor 1 oktober 2019 op te zeggen? Zo nee, waarom was dit niet voldoende voor Samen14/Twenterand?
7. Kunnen wij nog onder het nieuwe contract uit dat blijkbaar is afgesloten? Wanneer uit het onderzoek van de sociale recherche blijkt dat er gesjoemeld is met zorggelden? Zo nee, waarom niet? Zo ja, gebeurt dit dan onmiddellijk?
8. Samen14 heeft onlangs uitgesproken toch strenger te gaan controleren voorafgaande aan een mogelijke samenwerking met zorgorganisaties. Dit blijkt niet uit het feit dat met BiOns en ’t Thuisgevoel nieuwe contracten zijn afgesloten. Bent u het hier mee eens? Zo nee, waarom niet?
9. Kunt u uitleggen wat er wel is veranderd daar waar het gaat om het vooraf controleren van de zorgaanbieders? Welke regels zijn wel aangescherpt?

 
Bekijk het volledige archief ›
soccerball.png

Topscorer met het voetbalnieuws

Benieuwd naar het laatste voetbalnieuws? Iedere week houden we je op de hoogte. Je leest het op Delta FM.nl.

Naar voetbalnieuws ›
pb000018.jpeg

Uit je dak met de Single Top 30

Luister a.s. zaterdag ook weer naar alle hits uit de Single Top 30, met op het halve uur het Entertainmentnieuws.

Ga naar de hitlijst ›