4°C
Bewolkt
« Terug naar overzicht
Politiek

Antwoord college op vragen GBT over waterwinning

· 291× bekeken

TWENTERAND - Gemeente Belangen Twenterand (GBT) constateert dat uit grondgebied van onder meer de gemeente Twenterand water wordt gewonnen. Dit gebeurt sinds mensenheugenis door Vitens, die daarvoor een vergunning heeft van de provincie Overijssel. In onze gemeente kennen we sinds 1992 het Hammerflier. We kennen eveneens waterwin-locatie Hoge Hexel dat doorloopt tot in Vriezenveen. Straks loopt dit verder door in onze gemeente tot en met het gebied Vriezenveen - Daarle - Daarlerveen voor drinkwaterwinning bij.

Voor al deze miljoenen kubieke meter aan grondwater die in onze gemeente wordt onttrokken betaalt Vitens, voor zover bij GBT bekend, niets aan de gemeente Twenterand. Ook niet via dividend, want sinds 2018 is Vitens geen verbonden partij meer. Daar komt bij dat sinds jaren, en het einde lijkt voorlopig niet in zicht, er schaarste is aan grondwater. Gemeenten worden verzocht maatregelen te treffen. Zoals een verplichte stresstest, die dit jaar nog uitgevoerd moet worden, die inzicht moet geven in de kwetsbaarheid per gemeente als gevolg steeds vaker voorkomende hevige regelval, uitzonderlijke droogte, hitte en overstromingen. Omdat dit risico’s oplevert voor onze economie, gezondheid en veiligheid.
Vast staat dat het winnen van water het grondwaterpeil verder doet zakken: Vitens de lusten, gemeente Twenterand de lasten. Terwijl toch sprake is van gedeelde verantwoordelijkheid. Voor met name agrariërs uit Twenterand heeft (nieuwe) waterwinning grote impact. Dat kan evenwel, zij het het mindere mate, gelden voor bedrijventerrein Weitzelpoort.

De gemeenteraad van Wierden heeft vorige week aan de bel getrokken en draagt het college op een financiële compensatie af te dwingen bij Vitens of de provincie, als vergunningverlener. Wij vinden dat het Twenterandse college hierbij aan moet sluiten. En daarom vraagt GBT of ook de gemeente Twenterand financieel gecompenseerd zou moeen worden, door Vitens of de provincie Overijssel.

Antwoord college

Het college antwoordt dat er zeker gevolgen zullen zijn door de nieuwe en extra waterwinning. De wettelijke basis voor drinkwaterwinning is de Drinkwaterwet. De provincie stelt voor aangewezen gebieden regels ter bescherming van het grondwater, met het oog op de waterwinning. Alleen in het geval door de drinkwaterwinning schade ontstaat, moeten drinkwaterbedrijven die schade vergoeden. Wat de exacte gevolgen zijn voor onze inwoners en onze (agrarische) bedrijven is op dit moment nog niet duidelijk, wel dat het een substantieel gebied van de gemeente Twenterand betreft. De nieuwe en extra waterwinning, evenals de gevolgen hiervan, bespreekt het college met de bestuurlijk verantwoordelijken van de provincie Overijssel en Vitens. Ook schadevergoeding is daarbij onderwerp van gesprek. Het college is bereid hieromtrent afstemming te zoeken met de gemeente Wierden.

 
Bekijk het volledige archief ›
soccerball.png

Topscorer met het voetbalnieuws

Benieuwd naar het laatste voetbalnieuws? Iedere week houden we je op de hoogte. Je leest het op Delta FM.nl.

Naar voetbalnieuws ›
pb000018.jpeg

Uit je dak met de Single Top 30

Luister a.s. zaterdag ook weer naar alle hits uit de Single Top 30, met op het halve uur het Entertainmentnieuws.

Ga naar de hitlijst ›