4°C
Bewolkt
« Terug naar overzicht
Algemeen

De Twenterander stopt met gratis huis-aan-huis verspreiding

· 2653× bekeken

TWENTERAND - Goede journalistiek en betrokken lezers zijn de toekomst, maar na 10 uitgaven hebben Han Pape en Chris Walraven toch moeten besluiten te stoppen met het gratis huis-aan-huis verspreiden van de tabloid De Twenterander. De heren zijn begin maart 2019, ondanks dat de publicatie van de gemeentelijke berichtgeving aan een uitgever uit Hardenberg werd gegund, toch de uitdaging aangegaan hun tabloid uit te brengen en te laten zien wat zij hiermee voor ogen hadden. Dat laatste is gelukt, maar de advertentie-inkomsten waren onvoldoende om de tabloid kostendekkend gratis huis-aan-huis te blijven verspreiden.

Chris Walraven: ‘Ik wil beginnen met de bedrijven te bedanken die wel in onze tabloid hebben geadverteerd en ons hierdoor hebben ondersteund in onze plannen. Het is mij echter niet gelukt voldoende adverteerders te werven om in ieder geval de kosten te dekken en op deze wijze doorgaan had dan ook weinig zin. Bovendien ben ik ondertussen op een leeftijd gekomen om alleen maar dingen te doen waar ik plezier aan beleef. Ergens geld op moeten toeleggen is nooit een hobby van mij geweest en voelt ook absoluut niet plezierig. Het is echter een mooie ervaring geweest en wie weet wat de toekomst nog gaat brengen. Het wekelijks verspreiden van een huis-aan-huis krant waar geld bij moet, houdt namelijk geen enkele uitgever lang vol.

Han Pape verantwoordelijk voor de redactie van de tabloid en een groot voorstander van onafhankelijke journalistieke berichtgeving betreurt het besluit om (voorlopig) te stoppen met het uitgeven van De Twenterander. Hij is van mening dat de onafhankelijke journalistiek steeds meer terrein aan het verliezen is en dat dit om meerdere redenen een slechte zaak is, niet alleen voor de journalistiek, maar zeker ook voor de lezers. Er wordt daarom nog wel gekeken naar de mogelijkheden om de tabloid of een magazine op termijn uitsluitend voor abonnees uit te brengen.

De vennootschap publiceert ook de online nieuwssite detwenterander.nl en onderzoekt op dit moment of men deze website kan uitbouwen en ruimte kan creëren voor de journalistiek onafhankelijke eigen berichtgeving en opiniestukken over onderwerpen die lokaal spelen. Op dit moment wordt er, buiten de korte nieuwsberichten die ook nu al online en gratis worden aangeboden, geëxperimenteerd met zogenaamde PLUS + berichten. Via een enquête wordt onderzocht of voor deze andere en extra vorm van journalistiek ook voor het lokale nieuws voldoende abonnees/donateurs te vinden zijn.

De hulp van het bedrijfsleven is bij het schrijven en publiceren van deze PLUS + artikelen en opiniestukken nog steeds noodzakelijk, maar aangezien de kosten voor het online publiceren fors lager liggen dan het uitbrengen van een krant, is deze opgave wel een stuk makkelijker. Via de detwenterander.nl wordt u op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen.

 
Bekijk het volledige archief ›
soccerball.png

Topscorer met het voetbalnieuws

Benieuwd naar het laatste voetbalnieuws? Iedere week houden we je op de hoogte. Je leest het op Delta FM.nl.

Naar voetbalnieuws ›
pb000018.jpeg

Uit je dak met de Single Top 30

Luister a.s. zaterdag ook weer naar alle hits uit de Single Top 30, met op het halve uur het Entertainmentnieuws.

Ga naar de hitlijst ›