4°C
Bewolkt
« Terug naar overzicht
Gemeente

Gezamenlijke acties tegen vernieling en verstoring in buitengebied

· 415× bekeken

TWENTERAND - De zomer breekt in alle hevigheid los: prachtige zonovergoten dagen met aangename temperaturen tot laat in de avond liggen in het verschiet. Dit zorgt voor vele bezoekers van natuurterreinen die in het buitengebied van de gemeente Twenterand liggen. Nadelig gevolg hiervan is dat ondanks duidelijke bebording met spelregels voor het betreden van natuurterreinen, sommige bezoekers deze regels aan hun laars lappen. Zo vindt er op dit moment meer vernieling en verstoring plaats, wat ten koste gaat van de leefbaarheid en toonbaarheid van het buitengebied. Ook loslopende honden vormen een probleem voor de dieren die leven in deze natuurgebieden. Jaarlijks worden dieren verstoord of gedood door loslopende honden.

Omdat de gemeente Twenterand hierover geregeld klachten krijgt van haar inwoners, is samen met Staatsbosbeheer en Landschap Overijssel besloten de komende periode meer in het buitengebied te gaan handhaven.

Verstoring en vernieling
In het buitengebied hebben de eerste patrijzen en andere bodembroeders ondertussen jongen, andere vogels zitten (weer) op eieren. Hazen hebben jongen in het veld liggen en de eerste reekalveren scharrelen achter hun moeder aan, terwijl er ook nog reekalfjes geboren moeten worden of, pasgeboren, nog in het veld liggen.

Helaas wordt geconstateerd dat steeds meer hondenbezitters de honden los laten lopen in zowel de natuurterreinen als ook in weilanden van boeren in het buitengebied. Loslopende en struinende honden zorgen vooral in het broedseizoen voor veel verstoring met als gevolg dat broedende vogels schrikken en wegvluchten waardoor hun eieren koud worden. Hebben de vogels kuikens, dan is de kans groot dat deze door verstoring verkleumen of worden gegrepen door kraaien of door de loslopende honden. Het is dus zondermeer van groot belang dat honden in deze periode in het buitengebied aangelijnd blijven, zodat vogels en andere dieren hun rust behouden.

Naast loslopende honden zijn in de natuurterreinen regelmatig mensen op crossmotoren en bromfietsen te vinden. Ook is er soms na luidruchtige nachtelijke bezoeken rotzooi te vinden van jongeren: flessen zijn kapot gegooid en verpakkingsrotzooi van de drank en de snacks wordt achtergelaten, of geprobeerd te verbranden.

Handhaving
Tot nu toe ruimden vrijwilligers van de natuurorganisaties, omwonenden van de natuurterreinen en medewerkers van gemeente Twenterand de rommel op, maar nu vinden de gezamenlijke organisaties het tijd de negatieve trend om te buigen. Om de leefbaarheid en toonbaarheid van het buitengebied te verbeteren en vooral ook om de natuur te beschermen, zetten Staatsbosbeheer, Landschap Overijssel en Gemeente Twenterand samen hun BOA’s in die o.a. controleren op naleving van de toegangsregels, identiteitskaarten, leeftijd en drankgebruik en loslopende honden. Waar nodig zullen ze bekeuren.

Laten we er samen voor zorgen dat onze omgeving voor iedereen leefbaar blijft: voor mens, plant en dier.

 
Bekijk het volledige archief ›
soccerball.png

Topscorer met het voetbalnieuws

Benieuwd naar het laatste voetbalnieuws? Iedere week houden we je op de hoogte. Je leest het op Delta FM.nl.

Naar voetbalnieuws ›
pb000018.jpeg

Uit je dak met de Single Top 30

Luister a.s. zaterdag ook weer naar alle hits uit de Single Top 30, met op het halve uur het Entertainmentnieuws.

Ga naar de hitlijst ›