4°C
Bewolkt
« Terug naar overzicht
Politiek

College antwoordt op vragen van PVV over ‘zorgcowboys’

· 683× bekeken

TWENTERAND - De gemeente Twenterand is niet van plan te stoppen met de huidige systematiek en de methodiek toe te passen die in Almelo en Hof van Twente wordt gebruikt. Het college is ook niet voornemens om een andere systematiek te gebruiken. "Uitspraken over de effecten van andere systemen, zoals de twee genoemde gemeenten, in relatie tot onze aanpak zonder adequate effectmeting (terwijl we net gestart zijn) en alleen op basis van een krantenartikel vinden wij niet verstandig. Op basis van het zogenoemde barrièremodel kunnen we pro-actief en op voorhand een gedegen risico-inschatting maken van de kwaliteit van de zorgverlener, die toezichthouders signaleren op de werkvloer. Na screening door middel van het barrièremodel hebben alle toezichthouders en contractmanagers alle 330 zorgverleners ook beoordeeld op basis van de signalen op de werkvloer. Door onze intensieve samenwerking met de gemeenten pikken we direct signalen op. Met deze aanpak zijn we gestart in oktober 2018. Na de enorme bulk aan gunningen in het najaar van 2018, hebben we onze aanpak geëvalueerd en zijn we bezig deze verder te verbeteren. We zetten bij tussentijdse gunningen vanaf januari 2019 het barrièremodel direct in".

Het college realiseert zich dat het de taak heeft ervoor te zorgen dat gemeenschapsgeld goed wordt besteed. "Vooral hebben we ook de taak dat de inwoners de ondersteuning krijgen die nodig is. De methode die met de samenwerkende gemeenten in Twente wordt gehanteerd werkt misbruik niet in de hand en is bewust gekozen waarbij we uitgaan van vertrouwen, keuzevrijheid en administratieve lastenverlichting zonder aan kwaliteit in te leveren. Het is een bewerkelijk en arbeidsintensief proces om bewijslast aan te leggen, dit betreft een substantieel bedrag dat eigenlijk voor zorg bedoeld is. Een ruime meerderheid van onze aanbieders is te vertrouwen, aanbieders waar wij meestal al jaren mee samenwerken mogen dan ook niet de dupe worden van een klein aantal hele foute partijen".

Het college kan de vraag niet beantwoorden waarom eigenaren (leidinggevenden) van malafide bureaus vaak niet Jansen of Pietersen als achternaam hebben. Daarvoor verwijst het college naar de schrijvers van het bewuste krantenartikel: "In verband met privacy doen wij als gemeente in ieder geval geen uitspraak over afzonderlijke casussen".

 
Bekijk het volledige archief ›
soccerball.png

Topscorer met het voetbalnieuws

Benieuwd naar het laatste voetbalnieuws? Iedere week houden we je op de hoogte. Je leest het op Delta FM.nl.

Naar voetbalnieuws ›
pb000018.jpeg

Uit je dak met de Single Top 30

Luister a.s. zaterdag ook weer naar alle hits uit de Single Top 30, met op het halve uur het Entertainmentnieuws.

Ga naar de hitlijst ›