4°C
Bewolkt
« Terug naar overzicht
Politiek

Vragen van Fractie Gemeentebelangen Twenterand over nachttrein

· 558× bekeken

TWENTERAND - De gemeente Enschede, de Regio Twente en de Provincie Overijssel willen dat er ’s nachts met de trein gereden wordt op het traject Enschede naar Almelo. Dit wil men eerst met een proef doen. Meer hierover in dit artikel uit Tubantia. Wij vroegen ons af, naar aanleiding van geluiden uit de bevolking, of het doortrekken van zo’n ‘nachttrein’ naar Hardenberg bij proef ook mogelijk is, zodat ook op de tussenliggende stations Vriezenveen en Vroomshoop in- en uitgestapt kan worden. En of hiervoor enige belangstelling is. GBT kwam erachter dat er nimmer concreet onderzoek hiernaar is gedaan. Daarom heeft de fractie een enquête uitgezet via onze social media-kanalen of er behoefte is aan zo’n ‘uitgaanstrein’ tussen Almelo en Hardenberg. Met vragen als: Wil je een nachttrein? Zou je er gebruik van maken van een uitgaanstrein? Op welke tijden zou de trein volgens jou moeten rijden?
Het bericht over de enquête is uitgezet in de periode 19 tot 28 april 2019. Het bereik van het bericht was ruim 12.500. De betrokkenheid was groot: er werd 223 keer gereageerd. Het aantal mannen en vrouwen dat reageerde was nagenoeg gelijk.
Uit de enquête blijkt dat een groot deel van de respondenten wil dat de nachttrein zowel vanuit Almelo als vanuit Hardenberg omstreeks 02.00 uur zou moeten rijden, maar ook een uur eerder of later wordt veel genoemd.

De enquête zelf leverde 555 unieke respondenten op. Op de vraag of er belang is bij een ‘uitgaanstrein’ zijn de respondenten erg duidelijk: 95,1 % Ja, 4,5 % Nee, 0,4 % Misschien. Hiervan zegt 85,7 % gebruik te gaan maken van de ‘uitgaanstrein’.
Op het traject Almelo-Hardenberg rijden momenteel treinen in het weekend tussen circa 08.48 en 23.57 uur (de laatste trein die ’s avonds vanuit Almelo rijdt) en vanuit Hardenberg is dit respectievelijk 08.09 en 23.16 uur.

Overwegende dat de gemeente Twenterand met krimp van de bevolking te maken heeft en nog meer krijgt, onder meer door jongeren die verhuizen naar stedelijke gebieden. Er mede daarom door de coalitie GBT/CU reeds ingezet wordt op het behouden van de jongeren in onze gemeente door betaalbare jongerenhuisvesting mogelijk te maken en vaart achter nieuwbouw van (starters)woningen, heeft de fractie GBT de volgende vragen:

Vraag 1
Deelt het college de mening dat een nachttrein c.q uitgaanstrein om meerdere redenen een aanwinst zou kunnen zijn voor onze gemeente? Eveneens om ons te wapenen tegen de voorspelde krimp van de bevolking?

Vraag 2a
Is het college bereid met de gemeenten Enschede, Almelo en Hardenberg, de Regio Twente en de Provincie Overijssel (als aanspreekpunt en verantwoordelijke regionale vervoer) in gesprek te gaan en voor te stellen om aan te sluiten bij in het artikel genoemde proef met de nachttrein en dit door te trekken op het traject Almelo-Hardenberg?

Vraag 2b
Hierbij de resultaten van de enquête met bovengenoemde partners te delen?

 
Bekijk het volledige archief ›
soccerball.png

Topscorer met het voetbalnieuws

Benieuwd naar het laatste voetbalnieuws? Iedere week houden we je op de hoogte. Je leest het op Delta FM.nl.

Naar voetbalnieuws ›
pb000018.jpeg

Uit je dak met de Single Top 30

Luister a.s. zaterdag ook weer naar alle hits uit de Single Top 30, met op het halve uur het Entertainmentnieuws.

Ga naar de hitlijst ›