cutuurlandschap_vriezenveen

Samen werken aan cultuurlandschap Vriezenveen

Gepubliceerd op
Gepubliceerd in
Deel:

Landschap moet wel onderhouden worden anders overwoekert het geheel en verliest het zijn functie. De bedoeling is dat er weer meer variatie in het Veenschap komt. Een deel van de percelen blijft bos.
In een deel wordt het bos gekapt waarna de heide weer terug kan keren. En een deel wordt vervolgens begraasd door de schaapskudde, waardoor het ook een deels open landschap blijft.

De wethouder was dinsdagochtend met de vrijwilligers van de KNNV in het Veenschap aan het werk. Met elkaar hebben ze in een strook de berkenopslag verwijderd, zodat er weer ruimte komt voor het oude heidelandschap. Dit is het gebied waar veel Vriezenveners vroeger een stukje land hadden en hun eigen turf staken voor de kachel. Het gaat om lange smalle percelen die, nadat Vriezenveen overging op aardgas, niet meer onderhouden werden. Omdat er meer dan 100 eigenaren in het Veenschap zijn, is het vroeger buiten de grootschalige ruilverkaveling van Vriezenveen gebleven. Daardoor is er nog een uniek stukje oud cultuurlandschap bewaard gebleven in Twenterand.

Wethouder Van Abbema roept iedereen op om ook aan de slag te gaan in de natuur: “Het is heerlijk om zo met elkaar aan het werk te zijn en op die manier een bijdrage te leveren aan het behoud van ons landschap. Ik adviseer iedereen die dat mooi vindt, dit ook te doen en je aan te melden bij de KNNV, afdeling Vriezenveen.”

Voor meer informatie: http://www.knnv.nl/Vriezenveen.

© Stichting Delta Media Groep
Website door Webton