4°C
Bewolkt
« Terug naar overzicht
Algemeen

Nieuw kookboek van Thea Kroese

· 1159× bekeken

VROOMSHOOP - “De Winterkraaien” is een roman van schrijver Aar van de Werfhorst over zeven veenarbeiders, die in vroeger tijden in de ontginning van het enorme veengebied tussen de Lemelerberg en Sibculo werkten.
Al eerder heeft Stichting Levend Vroomshoop dit ontroerende verhaal in een aangrijpende theatervoorstelling verwerkt. Een voorstelling die tot nu toe bijna 5000 mensen naar de theaters in Vroomshoop en Hardenberg haalde.
Voor 2019 staan twee nieuwe voorstellingen gepland op 7 en 8 maart in Het Punt te Vroomshoop. Kijk voor informatie en bestelling kaarten op info@levendvroomshoop.nl

Vanuit deze roman en theatervoorstelling is nu tevens "KOKEN MET GESCHIEDENIS" voortgekomen: eigentijdse recepten met de verhalen en ingrediënten van toen. Het is een gezamenlijk initiatief van auteur Thea Kroese en vormgever John Mulder, uitgekomen bij de onlangs opgerichte Uitgeverij Kordaat te Vroomshoop.

Thea Kroese: "Verdiep je in de tijd rond het ontstaan van het boek en je komt tot de ontdekking dat men zich toen ook al intensief bezighield met de dagelijkse maaltijd, zowel de hogere als de lagere standen. Je merkt hoe vindingrijk ze waren met betrekking tot de ingrediënten. Ongelooflijk! Zo boeiend om gerechten anno 21ste eeuw te maken met en rond die ingrediënten van onze voorouders. Het veenvolk van onze streek en zelfs de monniken van het klooster van Sibculo gaven ons hun kookgeschiedenis. Dat is de basis van dit kookboek waarin ik die historie wil laten voortleven".

"KOKEN MET GESCHIEDENIS" vormt een smakelijke verbintenis tussen de producten van de verveningstijd en de heerlijke toevoegingen van onze tegenwoordige eeuw. Het zijn met nadruk geen streekgerechten, maar zeer eigentijdse, smakelijke recepten! Bovendien zijn de recepten zo samengesteld, dat alles uiterst maakbaar is en u geen topkok hoeft te zijn om het gerecht klaar te maken. Een mooi cadeau voor de feestdagen dus!

"Verder beginnen alle recepten met een stukje geschiedenis. U leest hoe de carpaccio is ontstaan, dat tijm een goed middel is tegen menstruatiepijn, dat de wrap komt van wrappen (inpakken). U zult zich verbazen dat men hier vroeger al een dikke saus maakte van wilde kruiden en kweepeer, een tapenade. Ja, zo heet dat nu. Nu gebruikt men olijven en kappertjes, tapeno, vandaar dat in de Provence de naam tapenade ontstond. En u wist toch zeker al dat men zuinig was op de restjes? Restafval van de slacht ging in de balkenbrij en dat groeide uit tot de vele soorten paté's van nu. En nog veel meer.
Zo'n kookboek bestond nog niet".

Dit unieke kookboek is verkrijgbaar bij Bruna Vroomshoop, The Read Shop Den Ham en online via uitgeverijkordaat.nl/koken-met-geschiedenis en kost € 19,50.
Kijk voor een eerste indruk en aanvullende informatie op uitgeverijkordaat.nl

 
Bekijk het volledige archief ›
soccerball.png

Topscorer met het voetbalnieuws

Benieuwd naar het laatste voetbalnieuws? Iedere week houden we je op de hoogte. Je leest het op Delta FM.nl.

Naar voetbalnieuws ›
pb000018.jpeg

Uit je dak met de Single Top 30

Luister a.s. zaterdag ook weer naar alle hits uit de Single Top 30, met op het halve uur het Entertainmentnieuws.

Ga naar de hitlijst ›