4°C
Bewolkt
« Terug naar overzicht
Algemeen

Jan Vayne improviseert volop in Vriezenveen

· 850× bekeken

VRIEZENVEEN - Sneldichter Willy Alfredo was in het verleden wereldberoemd in Nederland door met de bekende uitnodigende zin ‘Roept u maar!’ de mensen trefwoorden te ontfutselen. Het gaf hem à la minute inspiratie om in sneltreinvaart een gedicht voor te dragen. Pianist Jan Vayne deed dinsdagavond in de Ontmoetingskerk eigenlijk precies hetzelfde: hij vroeg het publiek liedjes te noemen, soms meerdere, en de pianist reeg de verschillende melodieën virtuoos aaneen en door elkaar. Met als resultaat een cocktail van prachtige, herkenbare muziek.
Jan Vayne was op uitnodiging van de Orgel en Muziek Commissie (OMC) en Theater Turf naar Vriezenveen gekomen om een concert te geven. Het werd een wonderbaarlijke kleurrijke muzikale avond, waarbij het woord fenomenaal helemaal op zijn plaats is.

Zo’n kleine 80 mensen genoten dinsdagavond van het optreden van deze inmiddels beroemde pianist, die in de jaren tachtig al meerdere malen een aandeel had in de concerten van het Christelijk Mannenkoor Vriezenveen. Hijzelf zei er veel zin in te hebben om hier nog weer eens op te treden. Vayne had goede herinneringen aan Vriezenveen. Een paar CMK-zangers waren dan ook speciaal voor de pianist gekomen en zij haalden gezellig een aantal van deze herinneringen op. Jan nam daar - voor het optreden - alle tijd voor.

Het bracht de pianist er toe om niet alleen de vleugel te bespelen, maar ook het kerkorgel. “Er werd mij namelijk door die leden van het CMK gevraagd dat te doen en de klank van een draaiorgel daarin te verwerken”, aldus Vayne verontschuldigend. En met een grijns: “Daarbij kreeg ik de opdracht helemaal ‘los’ te gaan op het orgel”. Dat deed de musicus met plezier. Ook hier kreeg het publiek weer de gelegenheid liederen aan te dragen en dat was behalve veel, nogal divers. Onder meer The phantom of the opera, Tulpen uit Amsterdam, Zie ginds komt de stoomboot… Genoeg munitie om inderdaad helemaal los te gaan, waarbij er steeds meer registers werden uitgetrokken. Alles kwam voorbij, zelfs die tulpen, maar dan uit het draaiorgel. Topsport op het kerkorgel, waarbij de organist zelfs zijn laarzen uit trok om op kousenvoeten feeling te krijgen met de pedalen.

Natuurlijk was in de eerste plaats de vleugel het instrument om alles te geven wat de pianist van hem vroeg. Via de wens van het publiek. De Mondscheinsonate van Beethoven bijvoorbeeld gemixt met Ruthless Queen van Kayak. Geen enkel probleem. De Bohemian Rhapsody van Queen. Een Ave Maria! Jan Vayne: “Welke?”. Publiek: “Van Bach/Gounod”. Hij speelde het, met een prachtige improvisatie.

Het slotstuk was een verzameling van Once upon a time in the west, De vier jaargetijden en nog een paar wensen. Dit was aan het eind van het concert en de pianist waarschuwde al dat hij, als hij bezig is, de eindtijd mogelijkerwijs zal overschrijden. “Maar dan loopt u maar gewoon weg. Dan stop ik wel”.
Dat laatste gebeurde natuurlijk niet en Jan Vayne kreeg een geweldig verdiend applaus voor deze bijzondere muzikale avond, georganiseerd door Theater Turf in samenwerking met de OMC. Beide culturele organisaties nodigden hem maar meteen uit dit succes nogmaals te herhalen volgend jaar. De pianist zegde toe graag weer terug te willen komen.

Het volgende en tevens laatste evenement van dit jaar van Theater Turf is op zaterdag 15 december, het Huiskamerconcert in het Harmsenhuis. Meer informatie op www.theaterturf.nl

 
Bekijk het volledige archief ›
soccerball.png

Topscorer met het voetbalnieuws

Benieuwd naar het laatste voetbalnieuws? Iedere week houden we je op de hoogte. Je leest het op Delta FM.nl.

Naar voetbalnieuws ›
pb000018.jpeg

Uit je dak met de Single Top 30

Luister a.s. zaterdag ook weer naar alle hits uit de Single Top 30, met op het halve uur het Entertainmentnieuws.

Ga naar de hitlijst ›