4°C
Bewolkt
« Terug naar overzicht
Politiek

Volop aandacht voor zorg(en) kwetsbare inwoners én huishoudboekje

· 430× bekeken

TWENTERAND - Als GBT de behandeling van de Begroting 2019 samenvat dan springt de grote aandacht voor de zorg(en) van kwetsbare inwoners er uit. “De hulp en ondersteuning voor jong en oud blijft in stand en willen we waar kan verbeteren. Wachtlijsten? Daar willen we niet eens over praten”, aldus fractievoorzitter Marcus Elzinga.

En om de ondersteuning en hulp aan kwetsbare inwoners anders te doen met als doel verbetering, diende GBT een voorstel in dat met uitzondering van de PVV unaniem werd gesteund in de gemeenteraad. In dit voorstel is te lezen dat degene die hulp vraagt met haar/zijn omgeving (bijvoorbeeld familie) een plan maken waarbij de situatie van de hulpvrager verbeterd wordt. Bij deze vorm van sociale redzaamheid hebben zij als eigenaar van het probleem de regie in handen en niet de hulpverlener, zoals tot nu toe veelal het geval is. De hulpverlener blijft daar waar nodig wel betrokken bij de uitvoering van het plan.

Dat GBT en CU vinden dat de politiek meer zichtbaar in de kernen moet zijn en op een directere en andere manier moet gaan communiceren met de inwoners en organisaties is bekend. Het slechts eens per vier jaar vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen in debat gaan, waarbij vooral standpunten van politieke partijen aan de orde komen, is te mager. Daarbij, het ontbreekt in Twenterand aan politiek-publiek debat, dat plaatsvindt op locatie in afwisselende kernen. “Door anderen te betrekken in de discussie dan uitsluitend politici worden maatschappelijke vraagstukken van meerdere kanten belicht en kunnen de meest tegengestelde geluiden aan de orde komen. Ook de ‘minderheidsgeluiden’. Het publiekelijk bediscussiëren van vraagstukken is namelijk elk jaar weer belangrijk en niet eens in de vier jaar. Dit is goed voor de maatschappelijke betrokkenheid. Wij zijn blij dat ons voorstel breed werd ondersteund. Ik zie uit naar het eerste voorjaarsdebat.”

Verder kwamen er afgelopen dinsdag tal van onderwerpen aan de orde. Zo kreeg GBT het met de unanieme steun van de politiek voor elkaar dat het laatste deel van de Oeverweg in Weitemanslanden eindelijk wordt onttrokken aan de openbaarheid en teruggegeven aan de natuur. Iets wat lang geleden al had moeten gebeuren.

Huishoudboekje
Het huishoudboekje op orde houden en financieel verstevigen was en is het uitgangspunt van GBT. Daar moest één en ander voor gebeuren: het saldo voor de komende jaren was ruim 2 miljoen euro negatief. Daarvan bestond bijna de helft uit ‘puin ruimen’. “Daar zijn we zeker niet over te spreken en dat hebben we laten weten. Echter, je draait het niet meer om. We moeten ermee dealen en verder. Dat is wat inwoners van ons verwachten. We hebben niets beloofd, nooit gedaan ook, maar gaan ons er wel 100% voor inzetten voor de onderwerpen die we tijdens de verkiezingen hebben genoemd. Er is al het één en ander in gang gezet, waaronder afschaffen hondenbelasting en instellen kernbudgetten om initiatieven in buurten tot stand te brengen met als doel de leefbaarheid en binding te vergroten. Het college heeft de aanpak van al jaren slepende verkeersknelpunten in gang gezet. Het ziet er vooralsnog goed uit en we zijn nog maar net begonnen.”

De afval en rioolheffing wordt verlaagd. De OZB daarentegen stijgt met als doel om hulp en ondersteuning voor jong en oud in stand te houden en waar nodig te verbeteren. “Deze vorm van solidariteitsheffing is altijd luid en duidelijk gecommuniceerd. Wij zijn daar als GBT altijd open en eerlijk over geweest richting onze inwoners: vorig jaar al in de gemeenteraad, in ons verkiezingsprogramma en tijdens verkiezingsdebatten. Met gevaar dat het ons stemmen zou kosten. Maar dat gebeurde niet. Integendeel zelfs. Inwoners hebben deze openheid en de reden waarom gewaardeerd gezien de verkiezingsuitslag.”

 
Bekijk het volledige archief ›
soccerball.png

Topscorer met het voetbalnieuws

Benieuwd naar het laatste voetbalnieuws? Iedere week houden we je op de hoogte. Je leest het op Delta FM.nl.

Naar voetbalnieuws ›
pb000018.jpeg

Uit je dak met de Single Top 30

Luister a.s. zaterdag ook weer naar alle hits uit de Single Top 30, met op het halve uur het Entertainmentnieuws.

Ga naar de hitlijst ›