Persbericht_Vaccinatie_Meningokokkenziekte_-_Gemeente_Twenterand

Vaccinatiesessie in gemeente Twenterand tegen meningokokkenziekte

Gepubliceerd op
Gepubliceerd in
Deel:

Wat is meningokokkenziekte?
Meningokokkenziekte is een ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie, de meningokok. Van deze bacterie bestaan meerdere typen. De typen A, B, C, W en Y zijn de bekendste. De bacterie verspreidt zich door de lucht, via druppeltjes vocht (bijv. bij hoesten, niezen of zoenen door een besmette persoon). Bij gezonde mensen veroorzaakt de bacterie meestal geen ziekteverschijnselen. In zeldzame gevallen kan de bacterie in het zenuwstelsel komen en hersenvliesontsteking veroorzaken. Als de bacterie in de bloedbaan komt, kan hij bloedvergiftiging veroorzaken

Vaccinatie voor jongeren
De keuze om jongeren te vaccineren heeft te maken met het feit dat zij relatief vaker drager zijn van de bacterie en daarom meer kans op de ziekte hebben. Daarnaast dragen jongeren in belangrijke mate bij aan de verspreiding van de bacterie. Verwacht wordt dat vaccinatie van jongeren leidt tot groepsbescherming en daarmee ziekte voorkomt in alle leeftijdsgroepen.

In 2018 zijn alle jongeren geboren tussen 1 mei en 31 december 2004 al opgeroepen om de vaccinatie tegen meningokokkenziekte te halen. In Twente heeft 90,4% van deze jongeren de prik tegen meningokokkenziekte gehaald.

Meer informatie
Jongeren hebben via het RIVM een uitnodiging en een informatiefolder ontvangen op hun huisadres en worden via social media geattendeerd op de campagnewebsite www.deelditnietmetjevrienden.nl. Op deze campagnewebsite staan ook verhalen van jongeren en ouders die te maken hebben gehad met meningokokkenziekte.

Lees meer over: , , , ,

© Stichting Delta Media Groep
Website door Webton