4°C
Bewolkt
« Terug naar overzicht
Politiek

Marcus Elzinga: CDA Twenterand komt wéér met nepnieuws

· 2119× bekeken

VROOMSHOOP = Hier het bericht van Marcus Elzinga, Fractieleider GBT: "Met het verschenen persbericht van CDA Twenterand, dat ze ontsteld zijn over mijn uitspraken, halen de christen democraten vooral oude koeien uit de sloot. Maar erger: ze verspreiden nepnieuws. En dit is niet de eerste keer. "

Verder zegt de heer Elzinga: "Want wat ik van het functioneren van hun partijgenoot Cornelis Visser als burgemeester van Twenterand vind is al jaren oud nieuws. Ik heb hem dat namelijk in het najaar van 2015 ook persoonlijk medegedeeld in een gesprek, die overigens niet zo fijn verliep mede vanwege de aanleiding en het doel ervan. Mijn persoonlijke en directe communicatie richting hem vond ik wel zo netjes, want dat hoort hij het niet eerst van een ander.

Daarnaast heb ik in diezelfde periode in een openbaar debat, waar alle media aandacht aan hebben besteed, over het ernstig falend grondbeleid gezegd dat Visser in zijn functie als burgemeester “niet de juiste man op de juiste plaats is”. Namens alle oppositiepartijen heb ik toen een motie van afkeuring ingediend. Echter, hij rekende mij dit persoonlijk aan. Heel onprofessioneel.

Kortom: met mijn mening over van het functioneren van Cornelis Visser als burgemeester in het politieke programma ‘ Politieke stem op Delta FM’ heb ik niets nieuws verteld.

Moraalridders
Los daarvan, sinds wanneer grenst een onderbouwde mening over een burgemeester aan smaad? Als er kritiek wordt geleverd over een raadslid of wethouder is dat geen probleem. Kennelijk heeft in de ogen van het CDA hun partijgenoot Visser een soort van beschermde status. Terwijl het allemaal politiek is.
CDA hangt hier bovendien de moraalridder uit. Het is toch die partij met voormalig fractievoorzitter Henk Kerkdijk in hun midden die mij in het openbaar tijdens een discussie uitmaakte voor “begint met een k en eindigt op k”?

Weer nepnieuws
Persberichten van het CDA kan ik niet meer serieus nemen. Het bevat vooral oud ‘nieuws’en nepnieuws met als doel anderen te beschadigen om er zelf politiek gewin uit te halen. Dat was onlangs het geval met de megastal aan de Beerzerhooiweg en dat zij tegen de komst ervan hadden tegen gestemd op 17 juli jl. Het tegendeel is waar. En dat kan iedereen terugluisteren via de website van de gemeente.

En nu schrijven ze over huidige burgemeester Van der Kolk: “Zij moet weg” en dat dat mijn woorden waren. Maar waar en wanneer heb ik dat dan gezegd? Wéér nepnieuws dus. CDA heeft zich gezien de tekst laten leiden door een vrije interpretatie van een journalist van een al weken oud interview. Journalisten hebben daarin nu eenmaal de vrijheid om iets samen te vatten en dat gebeurt doorlopend in de media. Maar zo lang het geen letterlijke uitspraak of citaat van mij is hoef ik daar toch geen verantwoording voor af te leggen?

Hoe dan ook: hier geldt tevens dat het onderwerp over de burgemeestersbenoeming oud nieuws. Want GBT heeft voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart reeds in het openbaar laten weten hoe tegen de burgemeestersbenoeming wordt aangekeken. In het coalitieakkoord, daarover is openbaar gesproken in de gemeenteraad, staat zelfs dat “inwoners en bedrijven de kans krijgen om via internet invloed uit te oefenen over het profiel van een nieuwe burgemeester.” CDA gaf toen taal noch teken.

Baantjescarrousel
Hoe het hele proces is verlopen om te komen tot de herbenoemingsvoorstel van burgemeester Visser in Twenterand, kan ik niets vertellen. Dit is namelijk vertrouwelijk. Ik heb, net als onze inwoners, één en ander vooral moeten lezen in de diverse media. Uiteindelijk werd Visser herbenoemd.

Met deze kennis en constaterende wie er onderdeel van het vervolg uitmaakten heb ik aangegeven dat het haast niet anders kan dat Visser zijn burgemeestersbaan in Katwijk te danken heeft aan de baantjescarrousel. Want,…
• CDA Twenterand (toen de grootste partij in de coalitie) = CDA
• Cornelis Visser = CDA
• Commissaris van de Koning Overijssel A. Bijleveld (gaat over herbenoeming) = CDA
• CDA Katwijk (grootste partij in de coalitie) = CDA
• Voorzitter vertrouwenscommissie Katwijk J. Weegink = CDA
• Commissaris van de Koning Zuid-Holland J. Smit (doet voorselectie kandidaten benoeming) = CDA

Oordeel zelf.

En tel daar bij op dat het benoemingsproces van een burgemeester ook in het Zuid-Hollandse Katwijk vertrouwelijk is, dan verbaasd het mij ten zeerste dat het CDA in haar persbericht schrijft: “Men heeft daar uit vele kandidaten en na zorgvuldige overweging volmondig voor Visser gekozen.” Hoe weet het CDA Twenterand dat de overweging zorgvuldig is geweest en dat volmondig voor Visser is gekozen?"

 
Bekijk het volledige archief ›
soccerball.png

Topscorer met het voetbalnieuws

Benieuwd naar het laatste voetbalnieuws? Iedere week houden we je op de hoogte. Je leest het op Delta FM.nl.

Naar voetbalnieuws ›
pb000018.jpeg

Uit je dak met de Single Top 30

Luister a.s. zaterdag ook weer naar alle hits uit de Single Top 30, met op het halve uur het Entertainmentnieuws.

Ga naar de hitlijst ›