4°C
Bewolkt
« Terug naar overzicht
Algemeen

N36: Een weg met een gebruiksaanwijzing

· 708× bekeken

TWENTERAND - Rijkswaterstaat heeft in samenwerking met regionale partners het verkeersgedrag op de N36 onderzocht. De resultaten laten zien dat de N36 meer aandacht vraagt van weggebruikers dan zij verwachten. Door de snelheidsverschillen tussen het vracht- en personenverkeer en door weinig inhaalmogelijkheden moeten automobilisten lang achter dezelfde vrachtwagen rijden. Dit kan leiden tot frustratie, verveling en afleiding met slingerende auto’s tot gevolg die op de relatief smalle N36 zo uit koers kunnen raken. Rijkswaterstaat gaat daarom samen met de regio in gesprek om te kijken of een gedragscampagne voor de N36 kan worden ontwikkeld.

Rijkswaterstaat zet zich in voor de verkeersveiligheid op de N36 en heeft de afgelopen jaren meerdere veiligheidsmaatregelen uitgevoerd. Naast deze aanpassingen speelt ook veilig weggedrag een rol bij de verkeersveiligheid op de N36. Met camerabeelden en interviews is onderzocht hoe weggebruikers de N36 gebruiken en ervaren. Het onderzoek is samen met het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Oost-Nederland, de provincie Overijssel, de aanliggende gemeenten en de politie tot stand gekomen.

Uitkomsten onderzoek
De N36 vraagt veel concentratie van weggebruikers, die dat niet zo beleven. Door de snelheidsverschillen tussen het vracht- en personenverkeer en door weinig inhaalmogelijkheden moeten automobilisten lang achter dezelfde vrachtwagen rijden. Dit kan leiden tot frustratie, verveling en afleiding met slingerende auto’s tot gevolg die op de relatief smalle N36 zo uit koers kunnen raken. Uit de camerabeelden blijkt bijvoorbeeld dat bestuurders die langere tijd achter een vrachtwagen rijden veelvuldig te weinig afstand houden en over de markering slingeren.

Gedragsveranderingscampagne
Rijkswaterstaat gaat samen met de regionale partners in gesprek om te kijken of een gedragsveranderingscampagne voor de N36 kan worden ontwikkeld. In een gedragscampagne worden weggebruikers op verschillende manieren gewezen hoe zij veilig over de N36 kunnen rijden.

Programma Meer Veilig
Rijkswaterstaat heeft in 2018 extra maatregelen genomen, die de verkeersveiligheid moeten verbeteren. Zo is de rijbaan over een lengte van 16 kilometer verbreed. En zijn over de hele N36 ribbelmarkering, reflectoren en hectometerborden met snelheidsaanduiding aangebracht en is het asfalt vernieuwd. De extra maatregelen maken onderdeel uit van het programma ‘Meer Veilig’. Met het programma ‘Meer Veilig’ investeert het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in maatregelen ten bate van de verkeersveiligheid op het hoofdwegennet.

 
Bekijk het volledige archief ›
soccerball.png

Topscorer met het voetbalnieuws

Benieuwd naar het laatste voetbalnieuws? Iedere week houden we je op de hoogte. Je leest het op Delta FM.nl.

Naar voetbalnieuws ›
pb000018.jpeg

Uit je dak met de Single Top 30

Luister a.s. zaterdag ook weer naar alle hits uit de Single Top 30, met op het halve uur het Entertainmentnieuws.

Ga naar de hitlijst ›