4°C
Bewolkt
« Terug naar overzicht
Algemeen

Ode aan Brugman

· 1028× bekeken

ALMELO/TWENTERAND - In oktober is het 100 jaar geleden dat beeldhouwster Janny Brugman – de Vries werd geboren. Reden voor (oud-Hammenaar) Jan van der Kolk om een biografie over haar én haar man schilder Berry Brugman te schrijven. In het 224 pagina dikke boek 'De Brugman Collectie, ode aan kunstenaarsechtpaar' beschrijft hij het boeiende leven van beide Twentse kunstenaars en laat hij met meer dan 350 afbeeldingen een mooie selectie kunstwerken zien. Burgemeester Arjen Gerritsen ontvangt zondagmiddag 9 september in Theater Hof 88 het eerste boek.

In de gemeente Twenterand is veel werk van Janny Brugman – de Vries. Zo maakte zij het oorlogsmonument in Westerhaar-Vriezenveensewijk. Haar oorlogsmonument in Vriezenveen werd vier jaar geleden gestolen. Wel is in Vriezenveen nog het grote bronzen reliëf ‘Offer van Abraham’ op de gevel van het Noordik. Deze zomer werd haar tegelmozaïek ‘De Zaaier’ in de gevel van de voormalige Eben Haëzerschool uitgezaagd. Het ligt nu in depot te wachten op een nieuwe bestemming. In Den Ham zijn in de IVN Kruidentuin het steenreliëf ‘De degelijke huisvrouw’ en de bronzen plaquette ‘Drie vorstinnen’. In het Middendorpshuis twee plastieken. Eén van glas en één van polyester. Verder ligt er het door haar ontworpen vloerkleed uit de trouwzaal van het voormalige gemeentehuis aan de Brinkstraat. De twee laatst genoemde kunstwerken worden in Almelo tentoongesteld, evenals een door Berry Brugman geschilderd bloemstilleven. Dit schilderij hing jarenlang in de kamer van het college van B & W in Den Ham.

Vijf tentoonstellingen
De boekpresentatie is gelijk de opening van maar liefst 5 tentoonstellingen met werk van beide kunstenaars. In Kunsthal Hof 88 is de grote overzichtstentoonstelling ‘Ode’ met meer dan 70 zeer diverse werken, waarvan een flink aantal nog niet eerder zijn geëxposeerd. Deze tentoonstelling geeft een goed beeld van het werk dat het kunstenaarsechtpaar gedurende meer dan 40 jaar maakte. In Stadsmuseum Almelo zijn schilderijen te zien, die Berry Brugman in de jaren 40 en 50 maakte. Het zijn voornamelijk stadsgezichten, maar er is ook een groot portret van stadsmuzikant Willem van Laar met zijn accordeon. In de Grote Kerk worden religieuze schilderijen tentoongesteld. In het Almelose Stadhuis ligt onder meer het bronzen reliëf van v.m. koningin Beatrix. Dit reliëf hing jarenlang in de raadzaal van het gemeentehuis in Den Ham. In het Huis van Katoen en Nu is de fotogalerij ‘Verdwenen kunst’ te bekijken. Naast deze vijf tentoonstellingen worden de etalages van Kunsthandel Wierbos en Alberts Kunstuitleen gevuld met schilderijen van Berry Brugman.

De Brugman Kunstroute
Op de gratis bij de VVV (Bibliotheek, Almelo) te verkrijgen folder ‘De Brugman Kunstroute’ worden alle locaties en openingstijden van de tentoonstellingen vermeld. Ook vindt men gemakkelijk op een plattegrond de 18 kunstwerken in de openbare ruimte van Almelo en de adressen waar het kunstenaarsechtpaar woonde en werkte en waar ze begraven liggen.Wethouder Van Rees ontvangt woensdag 5 september het eerste exemplaar van deze folder. Gelijktijdig plaatst hij ook het eerste naambordje bij kunstwerk ‘Energie’ aan de Rietstraat.

Lezing & Art-diner
Op zondag 7 oktober is er een Lezing & Art-diner in Grand Café Ledeboer in Almelo. Afgewisseld door een drie-gangen-diner vertellen ds. Koos Sluiter, kunsthistorica Peggie Breitbarth en onderzoeker Rutger Morelissen over het werk van het kunstenaarsechtpaar. In het bijzonder over de religieuze schilderijen, het Twentse kunstklimaat waarbinnen Janny Brugman – de Vries en Berry Brugman opereerden en de monumentale wandkunst uit de Wederopbouw. Reserveren kan via www.ledeboer-almelo.nl.

Info op website
Kijk voor actuele informatie over de verschillende activiteiten op: www.debrugmancollectie.nl.

Op de foto:
‘De degelijke huisvrouw’ in de IVN Kruidentuin is van Janny Brugman – de Vries

 
Bekijk het volledige archief ›
soccerball.png

Topscorer met het voetbalnieuws

Benieuwd naar het laatste voetbalnieuws? Iedere week houden we je op de hoogte. Je leest het op Delta FM.nl.

Naar voetbalnieuws ›
pb000018.jpeg

Uit je dak met de Single Top 30

Luister a.s. zaterdag ook weer naar alle hits uit de Single Top 30, met op het halve uur het Entertainmentnieuws.

Ga naar de hitlijst ›