4°C
Bewolkt
« Terug naar overzicht
Algemeen

Bevrijdingsdag van Vroomshoop herleeft in boek en dvd

· 943× bekeken

VROOMSHOOP - Het 4 mei comité Vroomshoop is erin geslaagd een prachtig fotoboek over 5 april 2018, de dag van de onthulling van het bevrijdingsreliëf, uit te brengen. John Mulder van Buro Kordaat is de vormgever, Erwin Heuver de fotograaf en Hans Nieboer maakte de begeleidende teksten. In 60 bladzijden komen in het rijk gelustreerde boek ‘Een bewogen dag’ alle activiteiten van 5 april 2018 voorbij. De adoptieoverdracht van het V-monument met de basisscholen De Schakel en Nieuwoord op het Vredesplein, de receptie van het 30-jarige 4 mei comité Vroomshoop, de expositie ‘Vrijheid geef je door’ en de bijeenkomst in de theaterzaal in Het Punt zijn terug te zien. Uiteraard komt ook de massaal bezochte onthulling van het bevrijdingsreliëf langs het Zwolsekanaal in Vroomshoop uitgebreid in beeld. Het fraaie fotoboek ‘Een bewogen dag’ is voor slechts € 10,00 aan te schaffen.

Daarnaast wordt door het 4 mei comité Vroomshoop een unieke dvd uitgebracht. Die dvd is ontleend aan de indringende documentaire van Dennie van Dijk, met interviews van Hans Nieboer en toepasselijke pianomuziek van Gezinus Veldman. Met zeven oud-gegijzelden van 5 april 1945, toen nog kinderen, die mee moesten met de gijzeling langs het kanaal van een deel van de Vroomshoopse bevolking, wordt teruggeblikt op de zo bewogen Bevrijdingsdag van Vroomshoop. Wim van den Bosch uit Almelo, Bep de Olde-Gerrits uit Hardenberg, Gerrit Post uit Nijverdal, Jan Sierink uit Hardenberg, Janny Visscher-de Groot uit Emmen en de Vroomshopers Guus Kempe en Diny Knegt-Lucas vertellen recht vanuit hun hart en zonder opsmuk hun doorleefde verhalen over 5 april 1945 in afwisselend het Nederlands en het Twents. Dat gebeurt in de woning aan de Hoofdstraat in Vroomshoop van Eltjo Haselhoff, zoon van wijlen Frits Haselhoff, oud-commandant van de lokale verzetsgroep en op locaties, waar de gijzeling door de Duitse soldaten zich afspeelde. De indrukwekkende dvd ‘Een ware bevrijding’ is ook voor € 10,00 aan te schaffen.

Het boek ‘Een bewogen dag’ en/of de dvd ‘Een ware bevrijding’ kunnen besteld worden bij voorzitter Hans Nieboer van het 4 mei comité Vroomshoop: De Elzen 34, 7681 HE Vroomshoop, e-mailadres nieboerhans@gmail.com, tel. 0546-643384. Dat kan ook bij penningmeester Mariska Eggens van het 4 mei comité Vroomshoop: Tonnendijk 103, 7681 BL Vroomshoop, e-mailadres mariskae@kpnmail.nl, tel. 0546-642497. Het betreffende bedrag kan overgemaakt worden op bankrekeningnummer NL20 RABO 0366 65 00 92 ten name van het 4 mei comité Vroomshoop onder vermelding van ‘fotoboek 5 april’ en/of ‘dvd 5 april’. Snel reageren lijkt verstandig, want de voorraad is beperkt.

 
Bekijk het volledige archief ›
soccerball.png

Topscorer met het voetbalnieuws

Benieuwd naar het laatste voetbalnieuws? Iedere week houden we je op de hoogte. Je leest het op Delta FM.nl.

Naar voetbalnieuws ›
pb000018.jpeg

Uit je dak met de Single Top 30

Luister a.s. zaterdag ook weer naar alle hits uit de Single Top 30, met op het halve uur het Entertainmentnieuws.

Ga naar de hitlijst ›