4°C
Bewolkt
« Terug naar overzicht
Algemeen

Impressie van een reis naar Roemenië

· 570× bekeken

VRIEZENVEEN - Bodylanguage, taal zonder grenzen. Dat is opnieuw de ervaring van weer een reis naar Roemenië van de St. Werkgroep Oost-Europa Vriezenveen, van 23 juli t/m 1 augustus 2018.

Deze keer zijn het de inwoners van Cuieşd, Hărţău en Reteag, die hun dank uitspreken voor de vele gebrachte goederen, zoals kleding, schoenen, linnengoed, huishoudelijke spullen, bedden, lampen, financiële ondersteuning enz., maar die ook hun waardering laten zien, voor dat er naar hen wordt omgezien in hun soms uitzichtloze situatie. Het zijn vooral de ouderen, de verstandelijk beperkten, de zieken en de kinderen, die hieronder lijden.

Ouderen, omdat ze maar een klein pensioentje hebben, +/- €200,- p.m., en vaak geen familie en kennissen die naar hen omzien. Hun kinderen wonen/werken voor langere tijd in West-Europa en hun eigen kinderen blijven vaak bij de grootouders achter, die het op hun beurt moeilijk vinden om goed voor ze te zorgen. Dit is echter voor ouders de enige manier om de kinderen later hopelijk een betere toekomst te geven. Zieken, verstandelijk beperkten, die veel dure medicijnen of andere medische ingrepen nodig zijn, maar die niet kunnen betalen.

Bijv. die vrouw van 50 jaar, die niet meer kan horen, omdat ze mishandeld is door haar ex en nu met haar opstandige 18-jarige zoon noodgedwongen bij haar moeder moet wonen. De operatie die eigenlijk nodig is, kost maar liefst als aanbetaling voor de arts € 2000,- en waarschijnlijk daarna nog een restbedrag. Ze wordt niet begrepen, is eenzaam en heel verdrietig. Wat kan ze doen?
Of die verstandelijk beperkte, autistische jongen, die thuis moet blijven wonen zonder de speciale aanpassingen die eigenlijk nodig zijn. Een zware, moeilijke taak voor ouders en familie. De 7 kinderen, in het gezin van Janos, die veel liefde en aandacht moeten missen, maar ook de hoognodige lichamelijke verzorging tekortkomen. Geen sanitaire voorzieningen, een houtkachel(fornuis) die elke dag brandt, terwijl het buiten 30 graden is, omdat er gekookt moet worden. Er is geen gas!

Veel van deze gezinnen delen mee in de meegebrachte spullen en door de contactpersoon zullen er de hoognodige levensmiddelen gekocht worden van het achtergelaten geld. Hun bodylanguage spreekt voor zich! Hulp is nog steeds nodig, ook al zijn het maar kleine druppels op een ‘gloeiend fornuis’. Het doet iets. Het is omzien naar elkaar, hen zien, die het nodig zijn! De contactpersoon spreekt een klein beetje Engels, maar zoals ze zelf al gebarend lachend zegt, met ‘bodylanguage’ begrijpen we elkaar heel erg goed. En haar Engels is elke keer als we komen weer een klein beetje verbeterd.

Zo druppelt de werkgroep verder, dan hier, dan daar en als u dit leest, is een nieuw groepje reizigers al weer op pad gegaan om uit te delen en om om te zien. Druppelt u mee? Uw financiële steun kan nog steeds goed gebruikt worden voor medicijnen, brandhout en voor de directe eerste levensbehoeften. Vroukje Post, Gerrit en Dini Wolters. IBAN: NL07 RABO 0368844854 Heel hartelijk dank!

 
Bekijk het volledige archief ›
soccerball.png

Topscorer met het voetbalnieuws

Benieuwd naar het laatste voetbalnieuws? Iedere week houden we je op de hoogte. Je leest het op Delta FM.nl.

Naar voetbalnieuws ›
pb000018.jpeg

Uit je dak met de Single Top 30

Luister a.s. zaterdag ook weer naar alle hits uit de Single Top 30, met op het halve uur het Entertainmentnieuws.

Ga naar de hitlijst ›