4°C
Bewolkt
« Terug naar overzicht
Politiek

PvdA-GroenLinks steunt St. Leefbaar Buitengebied in bezwaar

· 616× bekeken

TWENTERAND - PvdA-GroenLinks Twenterand is blij met het initiatief van Stichting Leefbaar Buitengebied om een bezwaarprocedure tegen een megastal in Beerzerveld te starten en steunt het bezwaar dat de stichting heeft ingediend. Er leven bij veel Twenteranders grote zorgen vanwege de komst van megastallen op de grens tussen de gemeenten Ommen en Twenterand. De zorgen gaan met name om de volksgezondheid. Denk hierbij aan mogelijke uitbraken van Q-koorts, aan MRSA besmettingen, e.d. Deze kunnen ook voor de mens gevaarlijk zijn. Daarnaast veroorzaken de megastallen veel fijnstof en stank. Ook daardoor kunnenn gezondheidsproblemen en hinder bij omwonenden en voorbijgangers ontstaan. De uitstoot van voor het milieu schadelijke stoffen uit de mest veroorzaken milieuschade en overlast. Bovendien leidt ook de toename van vrachtverkeer, in verband met de aan – en afvoer van dieren, voer en mest, tot milieuschade.

De gemeenteraad van Twenterand heeft zich in verschillende raadsperiodes verzet tegen de komst dan wel uitbreiding van megastallen. De raad wilde daarmee schade aan de volksgezondheid en milieuschade voorkomen. Opnieuw is de gemeenteraad geconfronteerd met een uitbreiding / nieuwvestiging van een megastal, nu op de grens met de gemeente Ommen. Ook nu is de raad van Twenterand tegen megastallen. Hoewel voormalig wethouder Engbers de raad verzekerde dat de regelgeving de komst van megastallen nu en in de toekomst zou voorkomen, blijkt dat toch niet het geval. Voor de gemeente Twenterand zijn er weinig mogelijkheden om de vestiging van de megastal tegen te gaan. Hier gaat de gemeente Ommen over.

PvdA-GroenLinks Twenterand heeft met grote moeite ingestemd met het voorstel, simpelweg omdat er op dit moment voor de gemeente te weinig mogelijkheden zijn om geen verklaring van geen bezwaar af te geven. PvdA-GroenLinks Twenterand heeft wel de motie gesteund waarin aan de gemeente Ommen gevraagd wordt om nauw te letten op naleving van de regels omtrent volksgezondheid en om in geval van overtredingen te gaan handhaven.

 
Bekijk het volledige archief ›
soccerball.png

Topscorer met het voetbalnieuws

Benieuwd naar het laatste voetbalnieuws? Iedere week houden we je op de hoogte. Je leest het op Delta FM.nl.

Naar voetbalnieuws ›
pb000018.jpeg

Uit je dak met de Single Top 30

Luister a.s. zaterdag ook weer naar alle hits uit de Single Top 30, met op het halve uur het Entertainmentnieuws.

Ga naar de hitlijst ›