4°C
Bewolkt
« Terug naar overzicht
Politiek

Waarom Smelt van zwemwater en coalitiepartner wisselde…

· 1053× bekeken

VRIEZENVEEN – De besluitvorming over de bouw van een nieuw zwembad binnen de grenzen van de gemeente Twenterand vond in de vorige coalitie plaats in crisissfeer en er mankeerde weinig aan of de ChristenUnie had de coalitie met CDA en SGP opgeblazen. Dat zei fractiechef Smelt van de ChristenUnie in het programma 'Politieke Stem op DeltaFM'. Het zou duurder zijn (grondaankoop en bouwproces) dan het aanvankelijke plan om het overdekte bad bij De Stamper in Vriezenveen-Zuid te bouwen.

In de digitale krant de Roskam wordt de opvatting van Smelt geanalyseerd. Er zit kennelijk oud zeer. Mede door afschieten van De Stamper trad de daarvoor verantwoordelijke ChristenUnie-wethouder Oudendijk af. Ook was het de aanleiding voor ChristenUnie-raadslid Laarman zich af te scheiden van de fractie. Dat de ChristenUnie ondanks het verlies van een wethouder en een raadslid de ‘christelijke coalitie’ in de benen hield is volgens Smelt met zoveel woorden ‘samen-uit-samen-thuis’. Onder zijn leiding besloot de partij dit voorjaar te gaan regeren met de grote winnaar GBT (waarvoor Laarman overigens tot één der twaalf raadsleden is gekozen) en – voor het eerst in de historie – CDA en SGP losliet en naar de oppositie verbande.

De leidsman van de ChristenUnie laat merken de coalitie met GBT óók als een soort genoegdoening voor 2010 kan worden gezien toen het CDA de ChristenUnie, die trouw was gezworen, plotseling liet vallen om met GBT te gaan regeren. Dat gebeurde tijdens een barbecue van het CDA. Van aversie jegens de christendemocratische broeders en zusters is naar het oordeel van Smelt overigens geen sprake, waarbij hij erop wijst de afgelopen jaren geregeld wethouders van het CDA uit de wind te hebben gehouden. (Overigens komt het zwembad in Vriezenveen-Zuid op de plek van De Stamper.)

 
Bekijk het volledige archief ›
soccerball.png

Topscorer met het voetbalnieuws

Benieuwd naar het laatste voetbalnieuws? Iedere week houden we je op de hoogte. Je leest het op Delta FM.nl.

Naar voetbalnieuws ›
pb000018.jpeg

Uit je dak met de Single Top 30

Luister a.s. zaterdag ook weer naar alle hits uit de Single Top 30, met op het halve uur het Entertainmentnieuws.

Ga naar de hitlijst ›