4°C
Bewolkt
« Terug naar overzicht
Algemeen

Alleen winnaars wandeldriedaagse De Weemelanden

· 1108× bekeken

VRIEZENVEEN - Wat doe je als jouw bewoners niet in staat zijn om mee te doen aan de jaarlijkse wandelvierdaagse? Dan organiseer je zelf een wandelevenement, aangepast aan de mogelijkheden van de deelnemers. Bij De Weemelanden in Vriezenveen gebeurt dit al vijf jaar. Op 12 juni ging het wandellegioen weer op stap. Wilna van der Giesen en Monique Scholtens zitten naast elkaar aan de tafel, pal voor de kerk op het Tilanusplein in het dorp. De twee medewerkers Zingeving en Dagbesteding van de TMZ-locatie controleren de inschrijflijsten, beantwoorden vragen van deelnemers en hun begeleiders en sturen het legertje vrijwilligers aan. Het plein stroomt langzaam maar zeker vol. Met wandelaars, maar ook met opvallend veel mensen in een rolstoel, mensen achter een rollator en deelnemers met een verstandelijke beperking.

Doelgroep evenement
“Afkomstig van ons eigen Weemelanden, van de Koningshoeve, Philadelphia, de Vriezenhof en dit jaar voor het eerst ook van de Twentse Zorgcentra”, zegt Wilna. “Allemaal zorginstellingen en voor die bewoners organiseren wij deze wandeldriedaagse. Wij zijn er vijf jaar geleden mee begonnen omdat meedoen aan de reguliere wandelvierdaagse voor onze bewoners niet haalbaar is. De afstanden zijn te lang, ze vallen in het niet bij zoveel mensen en ze krijgen te maken met te veel prikkels. Daarom hebben wij er een driedaagse van gemaakt met korte afstanden. De eerste twee jaar waren er alleen bewoners van De Weemelanden, daarna sloten de andere zorginstellingen zich bij ons aan. En dit jaar dus ook de Twentse Zorgcentra.”
Willy Belshof, lid van de Raad van Bestuur van TMZ is gevraagd om het startsein te geven voor de lustrum editie. Dat doet hij met zichtbaar plezier. Hij spreekt zijn waardering uit voor de organisatie en roemt de samenwerking in Vriezenveen. Een bedankje is er voor de sponsoren die er met hun bijdrage voor hebben gezorgd dat de deelname gratis is.

Lang lint
Tijd om op stap te gaan. Het plein is in een mum van tijd leeg. De meer dan 150 deelnemers en hun mantelzorgers, begeleiders en medewerkers van de zorginstellingen lopen in een lang lint door Vriezenveen. Het is genieten geblazen. En oppassen aan het Westeinde. Niet voor de twee paardjes die links in een weiland lopen en de nodige ‘ach kijk eens’ en ‘oh, wat schattig’ ontlokken, maar voor de eikenprocessierups in bomen rechts van de weg. Althans, menigeen begint erover als ze de dikke bomen passeren. “Rotbeesten. Het worden er elk jaar meer en je doet er niets tegen. Die haartjes jeuken, niet normaal meer…”, aldus een begeleider die kennelijk uit ervaring spreekt.

Versnapering
Voor de rest geen enkele wanklank. Verkeersregelaars zorgen voor een veilige oversteek en het legioen trekt in rustig tempo verder achterlangs De Weemelanden. Aan de voorzijde, naast de hoofdingang is een pauzeplek en worden de wandelaars opgewacht met cake en een pakje drinken. Die Gaudi Musiker zorgen voor muzikale ondersteuning met vrolijke muziek uit hun Steierische harmonika’s. Het is zo gezellig op het gelegenheidsterras dat er een file aan wachtenden ontstaat. Niemand echter die zich aan stoort. Geduld is een schone zaak en aan cake en drank is geen gebrek. Langzaam maar zeker komt er beweging in de massa, die weer tot een lint uiteen wordt getrokken op weg naar het Tilanusplein, het eindpunt van de eerste avond. Donderdag 14 juni was de slotavond die geheel in stijl verliep met rozen en medailles en muzikale begeleiding van de Vriezenveense fanfare.

Waardevol
“Een prachtig evenement”, vindt Wilna. “En waardevol. De mensen zijn er even uit, ze ontmoeten andere mensen, raken in gesprek en genieten van alle aandacht. Zij staan centraal. Maar ook voor de mantelzorgers, andere vrijwilligers en onze medewerkers is dit een mooie en waardevolle activiteit. Wij ontmoeten collega’s van ander zorginstellingen. We praten over elkaars werk en leren van elkaar. Zo heeft deze driedaagse voor iedereen een meerwaarde.”

TriviumMeulenbeltZorg
Binnen TriviumMeulenbeltZorg (TMZ) zetten ruim 1900 medewerkers en 1500 vrijwilligers zich dagelijks in om ouderen en chronisch zieken goede en persoonlijke zorg te bieden. In haar moderne en duurzame woonzorgcomplexen en bij mensen thuis biedt TMZ onder andere verpleging, verzorging, begeleiding en personenalarmering. TMZ is actief in de gemeenten Almelo, Borne, Enschede, Hengelo, Tubbergen en Twenterand. De relatie tussen cliënten, medewerkers en andere betrokkenen staat centraal. Samen maken wij de zorg persoonlijk.

 
Bekijk het volledige archief ›
soccerball.png

Topscorer met het voetbalnieuws

Benieuwd naar het laatste voetbalnieuws? Iedere week houden we je op de hoogte. Je leest het op Delta FM.nl.

Naar voetbalnieuws ›
pb000018.jpeg

Uit je dak met de Single Top 30

Luister a.s. zaterdag ook weer naar alle hits uit de Single Top 30, met op het halve uur het Entertainmentnieuws.

Ga naar de hitlijst ›