4°C
Bewolkt
« Terug naar overzicht
Algemeen

Coöperatie Asbestschakel ook actief in Gelderland en Drenthe

· 698× bekeken

TWENTERAND - Voor 2024 moeten alle asbestdaken in Nederland zijn verwijderd. Daarna zijn ze verboden. In Nederland gaat het na de laatste telling om ca. 120 miljoen vierkante meter. Asbestschakel wordt een revolutie in de bouwwereld genoemd: unieke coöperaties van bedrijven die samen de klus van het vervangen van asbestdaken klaren. Ze werken met één aanspreekpunt voor de dakeigenaar. Slechts enkele maanden actief in Overijssel en men kan inmiddels spreken over een groot succes, alle inwoners van Overijssel kunnen nu al hun daken snel en eenvoudig laten vervangen. De coöperaties in Gelderland en Drenthe zijn in oprichting en zijn naar verwachting in september actief.

Bundeling in coöperaties
De provinciale coöperaties worden gevormd door hoofdzakelijk provinciale bedrijven, waaronder inventarisatie- en vrijgave bureaus, asbestverwijderaars, bouwbedrijven, installateurs en toeleveranciers van materialen. Samen bieden ze één oplossing voor het vervangen en verduurzamen van asbestdaken. Door het vormen van coöperaties in de provincies Overijssel, Gelderland en Drenthe en door te streven naar een gezamenlijke werkwijze gaat men ‘schouder aan schouder’ werken aan de versnellingsopgave. Ook overheden moeten gaan samenwerken. Immers, zij hebben een opgave met handhaving van het asbestdakenverbod vanaf 2024. In de voorlichtingsavonden waar Asbestschakel uitleg gaf over hun aanpak deden de actieve gemeenten al een aanzet om haar inwoners te voorzien van informatie rondom het vervangen van hun asbestdak.

In gesprek met de staatssecretaris
Afgelopen maandag ging het bestuur van coöperatie Asbestschakel in gesprek met staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) om tekst en uitleg te geven over de unieke aanpak. Ook werden er aanbevelingen gedaan hoe te komen tot de gewenste versnelling. Inmiddels fungeert men als ‘de schakel’ tussen overheden, bedrijfsleven en de dakeigenaar om te komen tot betere communicatie rondom de opgave. Men is ervan overtuigd dat deze schakelfunctie bijdraagt aan de daadwerkelijke versnellingsopgave.

Waarom uniek?
“Ons proces in nagenoeg volledig gedigitaliseerd, de dakeigenaar kan zelf op de website zijn dak en daarmee de prijs samenstellen. Men hoeft dus niet meer te wachten op offertes. Bij complexere opgaven kan ook gekozen worden voor een persoonlijk gesprek. In dat geval ontvangt de klant een maatwerkvoorstel inclusief kosten, vaak kan dit al tijdens het keukentafel-gesprek gegeven worden. Onze deelnemers aan de coöperaties gebruiken de unieke programmatuur ook op het perceel, zodat we exact weten wanneer de volgende deelnemer aan zet is. Door de verspilling uit het gehele proces te hebben gehaald, kunnen we versnellen en scherpe prijzen bieden aan de dakeigenaar. We saneren alle daken, groot en klein. Dit is mede mogelijk door geclusterd te werken.” Aldus Asbestschakel.

Verder ontwikkelen aan de revolutie in de bouw
Het hele proces van ‘dak eraf, dak erop’ en het optioneel verduurzamen daarvan is door coöperatie Asbestschakel lean gemaakt door de verspilling er uit te halen. Hierbij schakelen ze doorlopend expertise van professionals in, onder meer op het gebied van lean planning en ict. Met hen en de deelnemers werken ze daarnaast aan de doorontwikkeling van het totale concept. Zo heeft men twee proef opstellingen in Drenthe en Gelderland opgezet, waarbij men het proces verder gaat optimaliseren. De uitkomsten van deze experimenten past men als verbetering toe bij de duizenden daken die nog vervangen moeten worden. Het experiment in Drenthe is op 15 juni en in Gelderland start men nog voor de bouwvakvakantie dit jaar. De introductie van de coöperatie in Gelderland zal plaatsvinden tijdens de Gelderse asbestdaken conferentie op 14 juni. Men pakt ook haar maatschappelijke verantwoordelijkheid op, door het opleiden van eigen personeel. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt of die in de kaartenbak van gemeenten zitten die een uitrol met de coöperatie willen, leiden ze op tot saneerder of dakplaatlegger.

 
Bekijk het volledige archief ›
soccerball.png

Topscorer met het voetbalnieuws

Benieuwd naar het laatste voetbalnieuws? Iedere week houden we je op de hoogte. Je leest het op Delta FM.nl.

Naar voetbalnieuws ›
pb000018.jpeg

Uit je dak met de Single Top 30

Luister a.s. zaterdag ook weer naar alle hits uit de Single Top 30, met op het halve uur het Entertainmentnieuws.

Ga naar de hitlijst ›