4°C
Bewolkt
« Terug naar overzicht
Algemeen

Hammenaar legt krans bij Dambustermonument in Engeland

· 1354× bekeken

DEN HAM - Hammenaar Melvin Chambers heeft op 15 mei, de dag dat het 75 jaar geleden was dat de Duitse Ruhrdammen werden gebombardeerd, namens de Hammer bevolking een krans gelegd bij het Dambustermonument bij Woodhall Spa, een dorp in het Engelse Lincolnshire. Melvin was daar als bestuurslid van de pas opgerichte stichting Remembering Dambuster Les Knight DSO.
Lincolnshire is het gebied waar duizenden vliegtuigen opstegen voor bombardementen op Duitse strategische punten en industriegebieden. De Dambusters waren een speciaal geoefende groep Lancasters, het 617 squadron, die laag vliegend speciale opdrachten moesten uitvoeren. Ze zijn bekend geworden door hun geslaagde bombardement op de Duitse Ruhrdammen.

Les Knight was de piloot die met de laatste bom de Ederdam wist te treffen en zo deze missie tot een succes maakte. Jammer was het dat lang niet alle Lancasters terugkeerden. Waarom speciaal de Australiër Les Knight genoemd? Hij was degene die een paar maanden later op 16 september 1943 met zijn Lancastercrew een aanval uitvoerde op een aquaduct in het Dordmund-Emskanaal.

Door dichte mist en takken in zijn motoren mislukte deze missie en op de terugweg in de buurt van Den Ham werkte nog maar één motor. Les Knight liet zijn bemanning per parachute het vliegtuig verlaten en probeerde in een laatste poging het dorp Den Ham te ontwijken en voor een ramp te behoeden. Een noodlanding bleek niet mogelijk en het vliegtuig crashte in de nabijheid van de Jansmansweg. Piloot Les Knight kwam hierbij om en werd nog diezelfde avond begraven op de begraafplaats aan de Molenstraat.

Vijf bemanningsleden bereikten met behulp van het verzet veilig Engeland en twee werden er krijgsgevangen gemaakt, maar overleefden de oorlog. Bij het Dambustermonument in Woodhall Spa legde Hammenaar en oud-Londenaar Melvin Chambers namens de Hammer bevolking dus een krans op grond van bovengenoemd verhaal.

Een waardige herdenking hopen we op zaterdag 15 september en zondag 16 september te organiseren in Den Ham en hopen daar veel Hammenaren bij te betrekken.

Kerken en scholen hebben al hun medewerking toegezegd. Een tentoonstelling kan men bezoeken in het Middendorpshuis. Bovendien hebben al meerdere familieleden van de bemanning van destijds hun komst naar Den Ham toegezegd als ook bekende publieke personen.

Meer informatie kan men vinden op facebook onder Remembering Dambuster Les Knight DSO of op de website van de gevormde stichting www.rememberingdambusterlesknightdso.org

 
Bekijk het volledige archief ›
soccerball.png

Topscorer met het voetbalnieuws

Benieuwd naar het laatste voetbalnieuws? Iedere week houden we je op de hoogte. Je leest het op Delta FM.nl.

Naar voetbalnieuws ›
pb000018.jpeg

Uit je dak met de Single Top 30

Luister a.s. zaterdag ook weer naar alle hits uit de Single Top 30, met op het halve uur het Entertainmentnieuws.

Ga naar de hitlijst ›