4°C
Bewolkt
« Terug naar overzicht
Algemeen

Dorpsraad Vroomshoop-Geerdijk onderzoekt mogelijkheden van groene energie

· 1496× bekeken

VROOMSHOOP-GEERDIJK - De gemeente Twenterand heeft een aantal klimaatdoelstellingen om de komende jaren een groot gedeelte van de energie die nodig is binnen haar gemeente op te wekken middels groene energie en moet uiteindelijk in 2050 zelfs helemaal klimaatneutraal zijn. De gemeente is daarom op zoek naar initiatieven die bij deze doelstellingen helpen. Zo is er aan de Flierdijk, een stukje achter de voetbalvelden, een plan van een grote energiemaatschappij om een zonnepark aan te leggen.

De Dorpsraad vindt het belangrijk dat er aan maatschappelijke problemen, zoals het klimaat, gewerkt wordt aan oplossingen. Echter vindt de Dorpsraad het jammer dat er wel een zonnepark komt, maar dat de winst naar grote ondernemingen in andere delen van Nederland of zelfs daarbuiten gaat. Daarop heeft Dorpsraad Vroomshoop-Geerdijk besloten om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om zelf met de inwoners van Vroomshoop en Geerdijk energie op te wekken. Uit gesprekken met medewerkers van Landschap Overijssel die hierin gespecialiseerd zijn kwam naar voren dat dergelijke initiatieven vanuit burgers steeds meer voorkomt en dat er wel degelijk mogelijkheden zijn.

De mogelijkheden in Vroomshoop en Geerdijk zijn zonneparken, een windmolen of een combinatie van beiden, want het één hoeft het ander niet uit te sluiten. Het voordeel van zelf een duurzaam initiatief op zetten is erg groot. Inwoners van Vroomshoop en Geerdijk hebben de mogelijkheid om te investeren in het project en krijgen circa 5 procent rendement over de investering. Dat is behoorlijk meer dan het percentage dat de banken geven over de spaarrekening. Daarnaast kunnen mensen uit Vroomshoop en Geerdijk die geïnvesteerd hebben gebruik maken van een goedkoper energietarief. Dat zijn natuurlijk voor de inwoners van Vroomshoop en Geerdijk al mooie voordelen, maar voor de Dorpsraad is met name belangrijk dat de winst volledig terug kan vloeien naar de dorpen.

Het geld dat anders naar grote energiemaatschappijen zou vloeien, kan dan in Vroomshoop en Geerdijk geïnvesteerd worden. Voorbeelden kunnen zijn het verder verfraaien van Aquapark De Zandstuve, het ondersteunen van sportclubs, het verfraaien van de groenstroken die tegenwoordig door de gemeente alleen nog maar ingezaaid worden met gras of een andere invulling geven aan de katholieke kerk, zodat het dorpsbepalende gebouw behouden blijft na eventuele sluiting en niet gesloopt zal worden. Andere voorbeelden zijn bijvoorbeeld evenementen als de Feestweek Vroomshoop, Forest Hill, de avondvierdaagse en alle andere mogelijke initiatieven die Vroomshoop en Geerdijk positief op de kaart zetten. Door zelf energie op te wekken kunnen deze initiatieven financieel ondersteund worden zodat dergelijke evenementen nog mooier kunnen worden.

Momenteel is de Dorpsraad aan het onderzoeken wat de beste mogelijkheden zijn en zijn er gesprekken gaande met de gemeente Twenterand en de politiek. Wanneer er concrete ideeën zijn, zal de Dorpsraad Vroomshoop-Geerdijk deze voorleggen aan de inwoners van Vroomshoop en Geerdijk, want zonder draagvlak vanuit de bevolking gaat de Dorpsraad natuurlijk de plannen niet doorzetten.

De Dorpsraad wil nogmaals benadrukken dat wanneer Vroomshoop en Geerdijk niet zelf dergelijke initiatieven opstarten er binnen afzienbare tijd waarschijnlijk grote bedrijven komen die duurzame energie gaan opwekken en Vroomshoop en Geerdijk wel bijvoorbeeld een zonnepark of windmolen heeft, maar dat het geld naar andere delen van Nederland of daarbuiten zal gaan. Door zelf de handschoen nu op te pakken blijft het geld in Vroomshoop en Geerdijk en hebben deze dorpen de nodige financiële mogelijkheden om nog mooier te worden en kunnen de inwoners er zelf ook nog financieel beter van worden.

Samen naar een mooier Vroomshoop en Geerdijk
Dorpsraad Vroomshoop-Geerdijk

 
Bekijk het volledige archief ›
soccerball.png

Topscorer met het voetbalnieuws

Benieuwd naar het laatste voetbalnieuws? Iedere week houden we je op de hoogte. Je leest het op Delta FM.nl.

Naar voetbalnieuws ›
pb000018.jpeg

Uit je dak met de Single Top 30

Luister a.s. zaterdag ook weer naar alle hits uit de Single Top 30, met op het halve uur het Entertainmentnieuws.

Ga naar de hitlijst ›