4°C
Bewolkt
« Terug naar overzicht
Politiek

Advies informateur Mark Boumans: Coalitie GBT - ChristenUnie

· 789× bekeken

VRIEZENVEEN - Na de vorige week gehouden gesprekken met alle partijen in de gemeenteraad heeft informateur Mark Boumans vanavond zijn eindverslag gepresenteerd aan de partijen. Het advies van Boumans is om te komen tot een coalitie van GemeenteBelangen Twenterand en de ChristenUnie. Informateur Boumans: “Uit de door mij gevoerde gesprekken is duidelijk geworden dat, hoewel meerdere partijen samen willen werken met GemeenteBelangen Twenterand, een coalitie met de ChristenUnie kan zorgen voor een stabiel college dat ook werk wil maken van de gewenste andere bestuursstijl en een betere en duidelijker communicatie met inwoners, bedrijven en instellingen.”

Deze coalitie kan volgens Boumans niet alleen rekenen op een meerderheid in de raad (15 van de 23 zetels) maar kan daarnaast ook bogen op een meerderheid van de uitgebrachte stemmen (bijna 60%) wat een goede basis is voor de komende jaren.

Alvorens tot inhoudelijke onderhandelingen over te gaan adviseert Boumans het formatieproces te starten met een gesprek tussen de partijen over zaken die wellicht in het (recente) verleden een rol gespeeld hebben. Het is mede daarom dat geadviseerd wordt het eerste deel van het proces te laten leiden door een formateur.

De wens om te komen tot een raadsprogramma (naast een coalitieprogramma) wordt door veel partijen gedeeld, echter over de invulling hiervan verschillen de partijen van mening. Het zou daarom een optie kunnen zijn een coalitieakkoord op hoofdlijnen te sluiten. Of dit wenselijk is, is aan de formerende partijen.

Het is nu aan GemeenteBelangen Twenterand om het proces verder op te pakken en vorm te geven.

 
Bekijk het volledige archief ›
soccerball.png

Topscorer met het voetbalnieuws

Benieuwd naar het laatste voetbalnieuws? Iedere week houden we je op de hoogte. Je leest het op Delta FM.nl.

Naar voetbalnieuws ›
pb000018.jpeg

Uit je dak met de Single Top 30

Luister a.s. zaterdag ook weer naar alle hits uit de Single Top 30, met op het halve uur het Entertainmentnieuws.

Ga naar de hitlijst ›