4°C
Bewolkt
« Terug naar overzicht
Algemeen

Intense Bevrijdingsdag Vroomshoop met onthulling bevrijdingsreliëf

· 854× bekeken

VROOMSHOOP - Het 4 mei comité Vroomshoop werd 30 jaar geleden opgericht en vierde dat heugelijke feit met een jubileumexpositie “Geef de vrijheid door”, een filmvoorstelling en een feestelijke receptie in Het Punt. Burgemeester Annelies van der Kolk feliciteerde het comité en onderstreepte de meerwaarde van de activiteiten van de 4 mei comités in de gemeente Twenterand. Voorzitter en medeoprichter Hans Nieboer van het 4 mei comité blikte terug op drie actieve decennia, waarbij bewust meerdere projecten samen met jeugd en jongeren zijn opgepakt. De flypass van een squadron F’16 boven de grote Puntbrug op 5 april 2005 was een letterlijk hoogtepunt. Afscheid werd genomen van penningmester Carolien Eggens, die na bijna twintig jaar het stokje overgeeft aan Mariska Eggens. Op de Bevrijdingsdag van Vroomshoop vond de adoptieoverdracht van het V-monument plaats tussen leerlingen van De Schakel en Nieuwoord. Dat gebeurde op het Vredesplein voor het monument van vrede, vrijheid en recht.

Documentaire “Een ware bevrijding”
Vicevoorzitter Floris Eising van het 4 mei comité Vroomshoop leidde in het theater van Het Punt de inleidende bijeenkomst van de onthulling van het vrijheidsreliëf. Pianist Gezinus Veldman, slagwerker Joost Visser en de kopergroep van de Harmonie Vroomshoop vertolkten thema’s uit de theatervoorstelling 5 april 1945 uit 2015. Bariton Albert Wessels zong op prachtige wijze een variant op “Speeltuin”, waarbij teksten over de gijzeling van onschuldige burgers op 5 april 1945 waren verwerkt. De angst en ook het verlangen naar vrede en vrijheid werd ook verwoord in een indrukwekkende documentaire van de oud-Vroomshoper Dennie van Dijk. Zeven oud-gegijzelden gingen op hun eigen wijze indringend en heel persoonlijk terug naar hun momenten van angst en ook van opluchting op de zo bewogen Bevrijdingsdag 5 april 1945. De Vroomshoper John Mulder lichtte toe wat de achterliggende gedachte bij de vormgeving is geweest. Oud-Vroomshoper en toen nog jonge ooggetuige van de gijzeling Jan Kassies uit Amerika vertelde over zijn bijzondere ontmoeting in zijn woonplaats met Larry van de Manitoba Dragoons. Veteraan Larry bleek destijds een soldaat van de Manitoba Dragoons te zijn, die ook Vroomshoop heeft bevrijd. Jan Kassies sprak zijn diepe respect uit voor die jonge mannen, die huis en haard verlieten het bezette Europa te bevrijden.

De onthulling
Bij het Zwolsekanaal wachtte een grote menigte op de elf oud-gegijzelden, die met een luxe bus van Sickman arriveerden. Hans Nieboer leidde de onthullingsplechtigheid en nam de toehoorders terug naar de Bevrijdingsdag van Vroomshoop. Burgemeester Annelies van der Kolk gaf aan hoe belangrijk het is om juist zulke ingrijpende gebeurtenissen te herdenken en n vrijheid te leven. Vijf soldaten van de Manitoba Dragoons overschreden net als 73 jaar geleden de Puntbrug en werden opnieuw onder groot gejuich binnengehaald. Monique Slingerland hees samen met Canadees soldaat voor één dag Jan Hankamp de Nederlandse vlag. Indrukwekkend waren de gevoelvolle toespraken van de oud-gegijzelden Guus Kempe uit Vroomshoop en Janny Visscher-de Groot uit Emmen. Guus Kempe nam de toehoorders mee terug naar de angstige en bewogen Bevrijdingsdag 5 april 1945. Hij wees op de getoonde barmhartigheid, ook bij door Duitse soldaten en op het belang van het kennen van de verhalen achter die dramatische gebeurtenis. Janny Visscher–de Groot gaf aan hoe belangrijk vrijheid is, ook in deze tijd: “Ik leerde dat mensen andere mensen nodig hebben. Dat je vrijheid krijgt als je vrij laat. Leer je te beheersen en vecht voor je vrijheid”.

Het Christelijk Mannenkoor Vroomshoop, de kopergroep van De Harmonie Vroomshoop onder leiding van Gezinus Veldman en slagwerker Joost Visser zorgden voor de muzikale begeleiding. De onthulling van het bevrijdingsreliëf werd verricht door elf oud-gegijzelden samen met burgemeester Annelies van der Kolk.
Het fluwelen kleed viel en op natuursteen werden de vijf fragmenten van de Bevrijdingsdag 5 april 1945 in metaal zichtbaar. Dat warende gevechten bij de bruggen, de gijzeling van een deel van de Vroomshoopse bevolking, de dreigende fusillade van meer dan twintig mannen, het smeken om genade van de Vroomshoopse vrouw en tot slot: de bevrijding. Op het monument staat de tekst “Geef de vrijheid door” met het daarbij passend landelijk symbool. Er is een luistervoorziening aangebracht waarin de bekende oud-Vroomshoper Alberto Stegeman het verhaal van 5 april 1945 vertelt.
Elf vredesduiven werden de vrijheid. weergegeven, die symbool stonden voor de oud-gegijzelden. Afsluitend werd door de vele aanwezigen twee coupletten van het Wilhelmus gezongen.

Voorzitter Hans Nieboer van het 4 mei comité Vroomshoop bracht de plaatselijke bedrijven Seine Metaal & Snijtechniek, Bouwbedrijf Maneschijn B.V., B&R Design, John Mulder van Buro Kordaat, Van der Veen en de medewerkers van de gemeente Twenterand dank voor hun geleverde vakwerk. Ook werden de vele vrijwilligers genoemd, die de realisatie van dit bevrijdingsreliëf mogelijk hebben gemaakt. Zo is de bevrijding van Vroomshoop op 5 april 1945 nu voor altijd vereeuwigd in dit fraaie verhalende monument langs het Zwolsekanaal.

Foto's: Erwin Heuver

 
Bekijk het volledige archief ›
soccerball.png

Topscorer met het voetbalnieuws

Benieuwd naar het laatste voetbalnieuws? Iedere week houden we je op de hoogte. Je leest het op Delta FM.nl.

Naar voetbalnieuws ›
pb000018.jpeg

Uit je dak met de Single Top 30

Luister a.s. zaterdag ook weer naar alle hits uit de Single Top 30, met op het halve uur het Entertainmentnieuws.

Ga naar de hitlijst ›