4°C
Bewolkt
« Terug naar overzicht
Algemeen

Onthulling bevrijdingsreliëf van Vroomshoop op donderdagavond 5 april

· 864× bekeken

VROOMSHOOP - Het jubilerende 30-jarige 4 mei comité Vroomshoop heeft het initiatief genomen voor het realiseren van een bevrijdingsreliëf, dat de zo bewogen Bevrijdingsdag 5 april 1945 in beeld brengt. De 26-jarige verzetsman Gerrit Jan Kerkdijk uit Daarlerveen sneuvelde op de vroege ochtend van die dag bij de Puntbrug en de 10-jarige Herman Zandbergen kwam later op 5 april 1945 in z’n ouderlijke woning aan de Nieuwstraat in Vroomshoop door een verdwaalde kogel om het leven. Er waren hevig gevechten tussen het lokale verzet en de Duitsers bij de Vroomshoopse bruggen. Als wraakactie op het sneuvelen van meerdere Duitse soldaten werd door de woedende Duitse bezetter een deel van de Vroomshoopse bevolking, zowel mannen, vrouwen als kinderen, in gijzeling genomen langs het kanaal. Een massa-executie dreigde langs het Zwolsekanaal van meer dan 20 Vroomshoopse mannen en werd op het laatste nippertje voorkomen. Even later verschenen de Canadese Manitoba Dragoons als luid bejubelde bevrijders bij de Grote Puntbrug: Vroomshoop was bevrijd.

Langs het Zwolsekanaal in Vroomshoop, schuin tegenover het kantoor van de Groot Vroomshoop en naast het huidige monument Sluis V, wordt het bevrijdingsreliëf met als titel “Vrijheid geef je door” op donderdagavond 5 april om 19.00 uur onthuld. Op het monument zijn de verschillende ingrijpende gebeurtenissen van de Bevrijdingsdag 5 april 1945 zichtbaar. Louter Vroomshoopse bedrijven zorgen voor de realisatie van het monument. John Mulder tekent voor het ontwerp, Seine Metaal & Snijtechniek geeft vorm aan het monument en Bouwbedrijf Maneschijn B.V. verricht de bouwwerkzaamheden. B&R Design is verantwoordelijk voor de luistervoorziening in het monument. Met een druk op de knop kan het verhaal van 5 april 1945 worden beluisterd, waarbij oud-Vroomshoper Alberto Stegeman de tekst uitspreekt.

De onthulling van het bevrijdingsreliëf gebeurt door dertien oud-gegijzelden en burgemeester Annelies van der Kolk van de gemeente Twenterand. Het Christelijk Mannenkoor Vroomshoop, de kopergroep van De Harmonie Vroomshoop en slagwerker Joost Visser werken onder leiding van Gezinus Veldman mee aan de plechtigheid. Enkele Canadese jeeps overschrijden op 5 april weer de Puntburg en Twenterand-veteranen gaan de Nederlandse vlag hijsen. Leerlingen van de adoptieschool Nieuwoord werken aan de plechtigheid mee. Iedereen, jong als oud, wordt uitgenodigd door het 4 mei comité Vroomshoop om deze bijzondere onthulling van het bevrijding reliëf op donderdagavond 5 april om 19.00 uur bij te wonen.

Overdag kan op 5 april tussen 9.00 uur en 21.00 uur de jubileumexpositie “Vrijheid geef je door” in Het Punt bezocht worden, waarbij de activiteiten van het 4 mei comité Vroomshoop tussen 1988 tot op de dag van vandaag te zien zijn. Om 9.00 uur, om 11.00 uur en om 13.00 uur wordt op donderdag 5 april in de theaterzaal van Het Punt de DVD “Een ware bevrijding” getoond. Daarbij komt steeds ruim een uur lang de theatervoorstelling “5 april 1945” uit 2015 in beeld. De filmvoorstellingen zijn gratis te bezoeken, waarbij een vrije gift voor het nieuwe bevrijdingsreliëf welkom is.

 
Bekijk het volledige archief ›
soccerball.png

Topscorer met het voetbalnieuws

Benieuwd naar het laatste voetbalnieuws? Iedere week houden we je op de hoogte. Je leest het op Delta FM.nl.

Naar voetbalnieuws ›
pb000018.jpeg

Uit je dak met de Single Top 30

Luister a.s. zaterdag ook weer naar alle hits uit de Single Top 30, met op het halve uur het Entertainmentnieuws.

Ga naar de hitlijst ›