4°C
Bewolkt
« Terug naar overzicht
Politiek

GBT absolute meerderheid na verdeling restzetels

· 1038× bekeken

VRIEZENVEEN - De restzetels zijn verdeeld, en daarvan zijn er twee bij het GBT terechtgekomen, die nu dus een absolute meerderheid van 12 heeft. Het GBT had 44% van de stemmen, en nu dus 52% van de zetels in de raad. De definitieve zetelverdeling is als volgt: GBT 12, CDA 4, Christenunie 3, SGP 1, PPV 1, PvdA/Groenlinks 1, VVD 1, D66 0. Overigens zijn nog niet alle namen ingevuld; het kan zomaar zijn dat mensen met voorkeurstemmen in de raad komen, ook als ze niet op een verkiesbare plaats staan. En daarmee dus iemand anders verdringen.

Hoe moeten we dit duiden? Op zetelniveau kun je zeggen dat de Christelijke partijen van 13 naar 8 zetels zijn gegaan: een verlies van bijna 40%. En de winst van het GBT (van 7 naar 12) betekent een winst van ruim 70%. Bij de kleinere partijen (waar we nu ook de SGP bij moeten rekenen) wordt D66 ingewisseld voor de PVV; de rest blijft ongeveer op hetzelfde niveau.

Ondanks de absolute meerderheid wil het GBT waarschijnlijk toch samenwerken met één of meer andere partijen. De GBT fractie komt komende week eerst bij elkaar om dit soort zaken te bespreken.We wachten rustig af.

 
Bekijk het volledige archief ›
soccerball.png

Topscorer met het voetbalnieuws

Benieuwd naar het laatste voetbalnieuws? Iedere week houden we je op de hoogte. Je leest het op Delta FM.nl.

Naar voetbalnieuws ›
pb000018.jpeg

Uit je dak met de Single Top 30

Luister a.s. zaterdag ook weer naar alle hits uit de Single Top 30, met op het halve uur het Entertainmentnieuws.

Ga naar de hitlijst ›