4°C
Bewolkt
« Terug naar overzicht
Gemeente

Extra inzet op terugdringen GHB gebruik in Twenterand

· 570× bekeken

VRIEZENVEEN - Twenterand heeft de afgelopen jaren sterk ingezet op het tegengaan van overmatig drugs- en drankgebruik en de problemen die daarmee samenhangen. Om te kijken wat de stand van zaken is, heeft het Trimbos-instituut in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en Twenterand de Scanner Lokaal Drugsbeleid uitgevoerd. Met de scanner is de aard en omvang van de drugsproblematiek in Twenterand in kaart gebracht met speciale aandacht voor de harddrug GHB. In het rapport worden een aantal concrete aanbevelingen gedaan waarmee de gemeente de komende tijd aan de slag gaat.

Onderzoeksresultaten0
Uit het onderzoek blijkt dat het drugsgebruik onder middelbare scholieren in de gemeente Twenterand beperkt is. Daarnaast zijn er in Twenterand minder drugsincidenten geregistreerd dan gemiddeld in de regio Twente. Bij de geregistreerde incidenten gaat het wel vaak om harddrugs. De toename in specifiek GHB-gebruik lijkt onder scholieren beperkt. In het onderzoek komt naar voren dat het middel een slecht imago heeft onder jongeren. Uit het onderzoek blijkt ook dat de meest problematische groep gebruikers goed in beeld is bij de hulpverlening. Er is echter ook een groep die (nog) niet in beeld is. Dit vraagt extra aandacht van de gemeente en professionals.

Aanbevelingen
GHB-gebruik is hardnekkig en veroorzaakt relatief veel overlast. Daarom vraagt deze problematiek om een specifieke aanpak. Ondanks dat de groep mensen met een GHB-verslaving relatief klein is, is voor deze groep veel inzet vanuit hulpverlening nodig. Het Trimbos-instituut beveelt de gemeente dan ook o.a. aan om een specifieke aanpak voor GHB-problematiek te ontwikkelen en hiervoor in 2018 een pilot te starten. Deze pilot kan vervolgens als voorbeeld kan dienen voor andere gemeenten in Nederland.

Vervolg

Het college kan zich vinden in de aanbevelingen van het Trimbos-instituut en gaat de komende tijd extra inzetten op de aanpak van GHB-problematiek. De afgelopen jaren is door de gemeente al sterk ingezet op het integraal aanpakken van middelengebruik door preventie en hulpverlening. Ook de gemeenteraad van Twenterand heeft dit onderwerp hoog op de agenda staan. In 2016 is er hiervoor een raadswerkgroep ingesteld die aanbevelingen heeft gedaan voor het optimaliseren van het beleid. Met de specifieke aanpak van GHB-problematiek wil de gemeente de reeds ingezette aanpak nog meer versterken. Hierbij wordt nauw samen gewerkt met betrokken partijen in het veld.

 
Bekijk het volledige archief ›
soccerball.png

Topscorer met het voetbalnieuws

Benieuwd naar het laatste voetbalnieuws? Iedere week houden we je op de hoogte. Je leest het op Delta FM.nl.

Naar voetbalnieuws ›
pb000018.jpeg

Uit je dak met de Single Top 30

Luister a.s. zaterdag ook weer naar alle hits uit de Single Top 30, met op het halve uur het Entertainmentnieuws.

Ga naar de hitlijst ›