4°C
Bewolkt
« Terug naar overzicht
Gemeente

‘Beton blijft beton’: Twenterand trekt samen op met Twentse bedrijven en gemeenten

· 976× bekeken

VRIEZENVEEN - Op bedrijventerrein Almeloseweg Oost in Vriezenveen heeft wethouder Engberts van de gemeente Twenterand vandaag bestrating aangebracht van duurzaam beton. Hij deed dit samen met Timmerhuis Groep uit Vriezenveen, 2R Recycling Groep Hengelo en v.d. Bosch Beton Almelo – Vriezenveen. Engberts: “Wij gebruiken hiervoor beton dat vrijgekomen is uit bouw- en sloopwerkzaamheden. Er wordt een nieuw, hoogwaardig betonproduct van gemaakt waarmee we alleen al voor dit project zo’n 20 ton CO2-uitstoot verminderen. Goed en duurzaam dus.”

Voor dit project op Almeloseweg Oost wordt ongeveer 360 ton (ruim elf volle vrachtwagens) duurzaam beton geleverd. Het grind wordt voor ruim 50% vervangen door gerecycled betongranulaat, waarmee de besparing van die 20 ton CO2 wordt gerealiseerd. Dit is gelijk aan de CO2-uitstoot van tweeëneenhalf huishouden per jaar.

Samen voor duurzaam beton
In december 2016 heeft gemeente Twenterand als een van de initiatiefnemers het Convenant Duurzaam Beton getekend, samen met de andere dertien Twentse gemeenten. Hierin is afgesproken dat de gemeenten zich inzetten om beton dat vrijkomt bij bouw- en sloopwerkzaamheden, op een hoogwaardig niveau weer toe te passen in nieuwe betonproducten. ‘Beton blijft Beton’, waarmee de betonketen wordt gesloten.

Twenterand zet zich in voor die doelstelling door in de bestekken van de gemeente het gebruik van deze nieuwe betonproducten voor te schrijven. In de bestekken worden eisen gesteld aan het percentage hergebruik van oude materialen in nieuwe producten. De percentages worden regelmatig naar boven bijgesteld. Dat is afhankelijk van de technische mogelijkheden van de betonleveranciers en de beschikbaarheid van gerecycled betongranulaat. Vanuit BouwCirculair is de lobby gestart dat alle beton dat vrijkomt bij elke sloop, naar een erkende verwerker gaat. Op deze manier worden bestaande grondstoffen ingezet voor nieuwe betonproducten. Duurzaam en noodzakelijk, omdat de mensheid meer primaire grondstoffen gebruikt dan de natuur ons biedt.

Op de foto vlnr: wethouder Ben Engberts (Gemeente Twenterand), Berry Mullink (v.d. Bosch Beton), Remco Wissink (Timmerhuis Groep), Werner Prins (Gemeente Twenterand) en Mark Hofman (2R recycling Groep Hengelo)

 
Bekijk het volledige archief ›
soccerball.png

Topscorer met het voetbalnieuws

Benieuwd naar het laatste voetbalnieuws? Iedere week houden we je op de hoogte. Je leest het op Delta FM.nl.

Naar voetbalnieuws ›
pb000018.jpeg

Uit je dak met de Single Top 30

Luister a.s. zaterdag ook weer naar alle hits uit de Single Top 30, met op het halve uur het Entertainmentnieuws.

Ga naar de hitlijst ›