4°C
Bewolkt
« Terug naar overzicht
Algemeen

Tekenles van Louise Bramer in Historisch Museum Vriezenveen

· 1031× bekeken

VRIEZENVEEN - Laten zien hoe leuk het is om te tekenen. En dat het niet zo moeilijk is zoals de mensen denken. Beeldend kunstenaar Louise Bramer wil in 6 lessen duidelijk maken dat iedereen kan leren tekenen. “Heel veel mensen zeggen: ik kan dat niet, wel schilderen. Maar dat is onzin! Je begint altijd eerst met tekenen. Kijk maar naar de voorschetsen van beroemde schilders”. De cursussen worden in twee dagdelen gehouden in het Historisch Museum in Vriezenveen, zowel ’s middags als ’s avonds. Te beginnen op dinsdag 6 februari.

Tekenen is belangrijk, stelt Louise Bramer. “Bij heel veel beroepen heb je tekenen nodig. Als architect bijvoorbeeld, in de bouw en zelfs als dokter. Het is eigenlijk een beeldtaal. Je wilt iets vertellen op papier. Hoe krijg je dat voor elkaar? Dát wil ik laten zien”.
Louise weet dat de mensen denken dat tekenen vaak heel ingewikkeld is. Ze is het daar niet mee eens. Haar doelstelling is de cursist beter te leren kijken, omdat er veel dingen zijn waarvan je kan genieten en wat de mensen niet meer zien. “Iedereen is gewend tv te kijken en dat gaat allemaal snel. Flitsende snelle beelden. En dan kun je nauwelijks goed kijken. Maar dat is wél het belangrijkste bij het tekenen”.

Als voorbeeld voor ‘goed kijken’ noemt Louise een boom: als je goed en aandachtig kijkt zie je veel meer takjes dan in één oogopslag. Al die fijne structuurtjes tussen de grotere takken die je met één blik niet opmerkt. “Die zijn toch prachtig om te zien!”.
Wat ze als belangrijkste lessen wil geven aan de cursisten is het portretschilderen. Dit doet zij ook zelf het liefst en is er erg bedreven in.

“Overdag tijdens de tekencursus gaan we ook wel stillevens doen, maar voor de avondlessen doe ik alleen maar portretten. Niet van foto’s of van plaatjes, maar ik wil echte modellen hebben die gaan poseren”. Hoewel zij het gedetailleerd kijken dus wil benadrukken, heeft ze de ervaring dat er met het tekenen van portretten juist weer té gedetailleerd begonnen wordt. Meestal wordt er geprobeerd eerst de ogen op papier te zetten, maar voor Louise is dat deel nu juist eerst even niet zo belangrijk. “Wat bijvoorbeeld wél belangrijk is, is het werken met licht en donker. Door een schaduwvlek in de contouren krijg je bijvoorbeeld al een mooie uitdrukking. Ook belangrijk: hoe zet je iemand in het vlak. Dat kan eenzaam zijn en dan zet je de persoon klein op papier. Is iemand autoritair dan kun je dat ook neerzetten in de tekening qua houding. Een gelijkenis is niet zo belangrijk. Die komt uiteindelijk vanzelf wel. Er zijn andere belangrijkere dingen in een tekening die de persoon laat zien. En dat wil ik de mensen graag leren”.

De cursisten krijgen zes lessen waarin de kunstenaar hen vertrouwd maakt met een aantal elementen die belangrijk zijn om een goede tekening te maken.
De tekencursussen worden gegeven in het Historisch Museum in Vriezenveen. ‘s middags van 14.00 tot 17.00 uur en voor degene die overdag niet kan is dat ’s avonds mogelijk, van 19.30 tot 21.30 uur. De kosten zijn € 100,--, inclusief materiaal. Opgeven kan bij het Historisch Museum, tel. 0546-563 476, of bij Louise Bramer zelf: 06-55321499

 
Bekijk het volledige archief ›
soccerball.png

Topscorer met het voetbalnieuws

Benieuwd naar het laatste voetbalnieuws? Iedere week houden we je op de hoogte. Je leest het op Delta FM.nl.

Naar voetbalnieuws ›
pb000018.jpeg

Uit je dak met de Single Top 30

Luister a.s. zaterdag ook weer naar alle hits uit de Single Top 30, met op het halve uur het Entertainmentnieuws.

Ga naar de hitlijst ›