4°C
Bewolkt
« Terug naar overzicht
Algemeen

Mannenkoor Vroomshoop en Groot Twenterands Vrouwenkoor op herhaling in Vriezenveen

· 1835× bekeken

VROOMSHOOP/VRIEZENVEEN - Het Nieuwjaarsconcert van het Christelijk Mannenkoor Vroomshoop op zaterdag 13 januari in de Hervormde kerk te Den Ham was compleet uitverkocht. Dat kwam ongetwijfeld ook, omdat het koor zich liet vergezellen door een projectkoor van bijna 150 zingende dames, het Groot Twenterands Vrouwenkoor. Daarom is besloten met het Nieuwjaarsconcert op herhaling te gaan en wel op vrijdagavond 26 januari in de Grote kerk te Vriezenveen. Ook deze locatie leent zich uitstekend om zo’n groot koor onder te brengen, en bovendien is een flink deel van het Vrouwenkoor afkomstig uit Vriezenveen. Redenen genoeg ook daar ook dit concert te laten klinken. Het concert begint op 26 januari om 20.00 uur. De entree bedraagt € 10,-, te betalen bij de kassa in de kerk. Daar ontvangen de bezoekers ook het programmaboekje. Reserveren door te mailen naar secretariaat@cmkvroomshoop.nl of te bellen met 0546-642191.

De N.H. kerk in Den Ham was zaterdagavond tot de laatste plek gevuld om het Nieuwjaarsconcert van het Christelijk Mannenkoor Vroomshoop, onder leiding van Gezinus Veldman, te beluisteren. Werden de mannen in 2016 om jubileumredenen (het koor bestond toen 65 jaar) als verrassing muzikaal bijgestaan door 120 dames uit Twenterand, ook voor dit concert werd er weer een beroep gedaan op deze sopranen en alten. En met enthousiasme! Maar liefst 143 vrouwen waren nogmaals bereid mee te werken, nu aan dit jaarlijkse Nieuwjaarsconcert. Het resultaat was een smaakbeleving van muzikale klanken, uitgevoerd door een megakoor, bestaande uit zo’n 240 mannen en vrouwen.

Pianist/dirigent Gezinus Veldman had weer een aantrekkelijk programma samengesteld. Beide koren lieten alleen én samen zien dat er heel wat muzikaliteit in Twenterand is. Dat geldt natuurlijk in het bijzonder voor de dirigent zelf, die nagenoeg alle liederen naar zijn eigen arrangementswensen heeft bewerkt. En dat gaf een prachtig resultaat.
Traditioneel kwamen de mannen aan het begin van het concert weer vanuit de achteringang van de kerk naar voren, het publiek ‘de beste wensen’ toezingende. Het eerste gedeelte van het programma bestond uit een blokje gedragen geestelijke muziek. Dit onderdeel werd besloten met een Kyrie-Gloria, gebaseerd op de canon van Pachelbel. Het Kyrie, een gezongen gebed en uitgevoerd door het mannenkoor alleen, ging over in een juichend Gloria, waarbij het Groot Twenterands Vrouwenkoor graag en mooi in meestemde.
Na dit blok werd het programma wereldser met onder meer ‘Speeltuin’, een lied van Marco Borsato, ‘Elephant song’, ‘Give me my song’, van Bennie Anderson (ABBA) en ‘The Linden Tree’. Een gevarieerd geheel, bijna een afspiegeling van wat er zich meestal zoal in een doorsnee jaar afspeelt.
Natuurlijk was de inbreng van de solisten ook weer groot. Het trompet-duo Arjan en Edith Post begeleidde het koor een aantal keren, maar deed ook solowerk. Een mooi onderdeel hiervan was het ‘Bridge over troubled water’ van Simon and Garfunkel, in samenwerking met Gezinus Veldman als pianist.
Ook koorlid bariton Albert Wessels, ooit deelnemer van het NCRV-programma ‘Una Voce Particolare’, had zijn inbreng deze avond. Hij zong mooie partijen in liederen als ‘De Twaalf Rovers’ en ‘Sierra Madre’.
Het Christelijk Mannenkoor Vroomshoop en het Groot Twenterands Vrouwenkoor (dat inmiddels deze doopnaam heeft gekregen) waren goed op dreef en de dirigent had voor deze samenwerking niet de gemakkelijkste weg gekozen. Samen met het mannenkoor was er b.v. hard gestudeerd op het ‘Slavenkoor’ van Nabucco. Geen eenvoudig onderdeel, wat alleen al gold voor de Italiaanse uitspraak. Het bracht Veldman er toe om na de afsluitende klanken hiervan met de duimen omhoog zijn waardering te laten blijken aan de koorleden voor de uitvoering.
Nadat voorzitter John de Vries zijn dankwoord ter afsluiting had uitgesproken en de bloemen waren uitgereikt, zong het uitgebreide koor ‘Heal the world’ van Michael Jackson. Albert Wessels nam hierin de tegenpartij voor zijn rekening en zo klonk dit lied heel

Foto's: Pieter Vaartjes

 
Bekijk het volledige archief ›
soccerball.png

Topscorer met het voetbalnieuws

Benieuwd naar het laatste voetbalnieuws? Iedere week houden we je op de hoogte. Je leest het op Delta FM.nl.

Naar voetbalnieuws ›
pb000018.jpeg

Uit je dak met de Single Top 30

Luister a.s. zaterdag ook weer naar alle hits uit de Single Top 30, met op het halve uur het Entertainmentnieuws.

Ga naar de hitlijst ›