4°C
Bewolkt
« Terug naar overzicht
Gemeente

Patrijs voelt zich thuis in Twenterand

· 965× bekeken

VRIEZENVEEN - Het eerste jaar van het project ‘Wies met de Patries’ is bijna voorbij. Vrijwilligers hebben het afgelopen jaar gespeurd naar plekken in Twenterand waar deze vogel voorkomt. De plek waar je de meeste kans maakt om een patrijs tegen te komen, is aan de zuidoostkant van Vriezenveen. De combinatie daar van de zandwinning met de ruige overhoekjes, een paar verruigde graslanden en de nieuwe natuur bij Fayersheide levert een omgeving waar patrijzen zich prettig voelen. En met de inrichting van het geplande zonnepark daar is er nog meer mogelijk om het leefgebied uit te breiden voor de patrijzen.

Waarnemingen
Vooral in het voorjaar van 2017 kwamen er veel meldingen van mensen die de patrijs hadden gespot.
In de loop van het jaar werd dat wat minder maar volgens coördinator van de telgroep Geert Euverman is dat op zich niet zo gek. “Patrijzen vallen niet zo op. De mannetjes houden zich dan stil en in de zomer kunnen de patrijzen zich goed verborgen houden in de akkers en ruigtes.” Wat heel spannend was, is of er ook meldingen van kuikens zouden komen. “Om die te zien is al helemaal een klus namelijk. Meestal vind je ze bij toeval, als je ze per ongeluk opschrikt. Dat is in Twenterand of net erbuiten deze zomer met in ieder geval 14 koppels gebeurd,” aldus vogelspotter Euverman.

Bescherming is nodig

De inspanningen in Twenterand om de Patrijs te beschermen zijn hoognodig. Dat blijkt onder meer uit de vernieuwde Rode Lijst van bedreigde broedvogels die eind november is gepresenteerd. De patrijs staat daar onveranderd op als ‘Kwetsbaar’. Uit de onderzoeksgegevens blijkt echter dat het aantal patrijzen verder is afgenomen. Niet alleen in Nederland maar ook in de omringende landen. Wethouder Ben Engberts leest in de toelichting bij de Rode Lijst wel een voor de patrijs hoopvolle zinsnede: ‘Maatregelen om de stand te ondersteunen zijn het meest kansrijk in gebieden waar nu nog redelijke dichtheden voorkomen, zoals in Zeeuws-Vlaanderen, de Achterhoek en delen van Twente en Noord-Brabant.’ Engberts: “Dat is in ieder geval een steuntje in de rug om verder te gaan met Wies met de Patries!”.

Patrijs gespot? Geef het door!
Wanneer inwoners ergens in Twenterand een of meerdere patrijzen zien, roepen we hen van harte op dit te melden. Zo krijgen we een compleet beeld waar de patrijs zich in onze gemeente ophoudt.
Een melding doen, kan door een e-mail met het aantal patrijzen en de locatie te sturen aan wiesmetdepatries@twenterand.nl. De meeste kans om een patrijs te treffen, hebben de mensen die werken in het veld. Bij deze dan ook een speciale oproep aan alle boeren en loonwerkers om een melding te doen als ze bij het werk patrijzen zien. Dit kan uiteraard ook op een later tijdstip.

Toelichting op het kaartje
Bijgevoegd kaartje laat een overzicht zien van locaties waar patrijzen in Twenterand zijn gezien in 2017. De meeste waarnemingen komen van de tellers van de kerngebieden. De grote rode stippen zijn van de wintergroepen. Deze kunnen uit maar een paar vogels bestaan, maar meestal zijn het er meer (tot een stuk of acht). De kleine blauwe stippen geven de territoria aan: een roepend mannetje of een paartje. En de gele stippen zijn waarnemingen van patrijzenkoppels met kuikens.

 
Bekijk het volledige archief ›
soccerball.png

Topscorer met het voetbalnieuws

Benieuwd naar het laatste voetbalnieuws? Iedere week houden we je op de hoogte. Je leest het op Delta FM.nl.

Naar voetbalnieuws ›
pb000018.jpeg

Uit je dak met de Single Top 30

Luister a.s. zaterdag ook weer naar alle hits uit de Single Top 30, met op het halve uur het Entertainmentnieuws.

Ga naar de hitlijst ›