4°C
Bewolkt
« Terug naar overzicht
Algemeen

Start Kerstactie Stichting Werkgroep Oost-Europa Vriezenveen.

· 1443× bekeken

VRIEZENVEEN - Komend weekend gaat de jaarlijkse Kerstactie van de Stichting Werkgroep Oost-Europa Vriezenveen van start. Zondag 10 december wordt in alle kerken in Vriezenveen de actie aangekondigd door flyers uit te delen aan de bezoekers. Evenals voorgaande jaren worden de pakketten in Roemenië en of de Oekraïne naar behoefte samengesteld. Naast een behoefte aan levensmiddelen is er bv. soms een nog grotere behoefte aan medische hulp, zoals medicijnen en ondersteuning voor een doktersbezoek of operatie. Hiervoor moet een relatief grote “eigen bijdrage” worden betaald. Vanaf dit jaar kunnen de plaatselijke groepen een deel van de gelden bovendien gebruiken voor deze vorm van ondersteuning. Daarom wordt gevraagd om een “financieel” pakket.

De actie wordt niet alleen in Vriezenveen gevoerd.
Naast de bevolking in Vriezenveen doen ook diverse organisaties in Sibculo, Kloosterhaar, Tubbergen, Ootmarsum en Denekamp mee met de actie.

De pakketten kunnen worden besteld bij:
JUMBO - Fikkert;
SPAR - Mulder;
ATTENT - Peddemors in De Pollen.
Boekenhuis De Akker

De pakketten kosten € 17,50.
Ook kunnen pakketten rechtstreeks bij de Stichting worden besteld, door per pakket
€ 17,50 over te maken naar rek.nr.: NL07 RABO 0368 8448 54 o.v.v. ‘Kerstpakketten 2017’

Noodzaak
Er blijkt nog steeds grote behoefte te bestaan aan deze vorm van hulpverlening. Natuurlijk is er, vooral in Roemenië, vooruitgang merkbaar, zoals het aanleggen van drinkwaterleidingen en rioleringen, het verbeteren van de wegen en het ontstaan van meer werkgelegenheid. Echter de levensomstandigheden voor veel Roemenen en Oekraïners, zeker op het platteland, zijn in vergelijking met die van ons nog altijd minimaal. Met een gemiddeld inkomen van € 200 - € 300 per maand kan men amper rondkomen. Daarnaast zijn de sociale voorzieningen, zoals werklozenuitkering, arbeidsongeschiktheid en bijstand, minimaal of niet aanwezig. Veel ouderen hebben slechts enkel een staatspensioentje van € 45 - € 75. Het risico om in Roemenië onder de armoedegrens te komen is vele malen groter dan in Nederland.
Regelmatig komen er dan ook noodhulpverzoeken bij het secretariaat van de werkgroep binnen.

Bestemming
Dit jaar zullen de pakketten en medische hulp naar alle 11 plaatsen in Roemenië en de Oekraïne gaan, waar de werkgroep contacten mee onderhoudt. In deze plaatsen zijn (diaconale)groepen gevormd, die verantwoordelijk zijn voor het verdelen van de pakketten en het verlenen van ondersteuning bij o.a. noodzakelijke medische behandelingen. De inhoud van de pakketten wordt in samenspraak met de plaatselijke groepen bepaald. Dit alles zal in overleg met het bestuur van de werkgroep plaatsvinden. Hierdoor is er goede controle, zodat alle gelden ook voor het doel van deze actie gebruikt worden en er niets aan de bekende strijkstok blijft hangen.

Erwtensoep
De stichting hoopt, net als vorig jaar, op vrijdag en zaterdag 22 en 23 december met een kraam bij de ingang van de JUMBO en EMTÉ (in Vriezenveen) te staan. Er wordt het winkelend publiek warme erwtensoep aangeboden, om zodoende de mensen “warm” te krijgen voor deze belangrijke kerstactie. Meer informatie over deze actie is bij de kraam verkrijgbaar.

Oproep
De stichting doet, namens alle minderbedeelden in Roemenië en de Oekraïne, een oproep aan alle inwoners van Vriezenveen en omgeving, om per gezin ten minste één pakket à € 17,50 te bestellen bij één van de bovengenoemde winkels of door dit bedrag over te maken op:
Bankrek. nr. NL07 RABO 0368 8448 54.

 
Bekijk het volledige archief ›
soccerball.png

Topscorer met het voetbalnieuws

Benieuwd naar het laatste voetbalnieuws? Iedere week houden we je op de hoogte. Je leest het op Delta FM.nl.

Naar voetbalnieuws ›
pb000018.jpeg

Uit je dak met de Single Top 30

Luister a.s. zaterdag ook weer naar alle hits uit de Single Top 30, met op het halve uur het Entertainmentnieuws.

Ga naar de hitlijst ›