4°C
Bewolkt
« Terug naar overzicht
Algemeen

Gegijzelde Vroomshopers van 5 april 1945 gezocht

· 1565× bekeken

VROOMSHOOP - Op donderdag 5 april 2018 verrijst langs het Zwolsekanaal in Vroomshoop een nieuw bevrijdingsreliëf. Uitgebeeld worden de dramatische gebeurtenissen op 5 april 1945, de dag waarop Vroomshoop werd bevrijd door de Canadese Manitoba Dragoons. Ook de dag waarop vele langs of in de omgeving van het Overijssels kanaal, in de volksmond het Almelose kanaal geheten, wonende Vroomshopers, mannen, vrouwen en kinderen, werden gegijzeld. De bezetter wilde wraak nemen voor het sneuvelen op 5 april 1945 van tenminste vijf Duitse soldaten bij de Tonnendijkbrug in Vroomshoop. De vrouwen en kinderen werden vrijgelaten bij het toenmalige hotel Tebberman bij de grote Puntbrug en zo’n 25 mannen moesten verder mee langs het Zwolsekanaal. Daar werd een fusillade en massa-executie op het laatste nippertje voorkomen en enkele uren later was Vroomshoop bevrijd.

Het in 2018 jubilerende 30-jarige 4 mei comité Vroomshoop wil graag op het spoor komen van op 5 april 1945 gegijzelde Vroomshopers, toen nog kinderen. Meerdere personen zijn inmiddels al opgespoord, ook uit plaatsen buiten het Kanaaldorp en zelfs zijn er contacten gelegd met een oud-gegijzelde uit Australië. Deze jonge gegijzelden van toen worden allen uitgenodigd om op 5 april 2018 de onthulling van het bevrijdingsreliëf als eregasten te komen bijwonen. Graag wil het lokale 4 mei comité dat nog meer gegijzelde kinderen van toen zich melden. Dat kan door te bellen met voorzitter Hans Nieboer, telefoon 0546-643384 of door hem te mailen: nieboerhans@gmail.com.

Ontwerp reliëf: John Mulder.

 
Bekijk het volledige archief ›
soccerball.png

Topscorer met het voetbalnieuws

Benieuwd naar het laatste voetbalnieuws? Iedere week houden we je op de hoogte. Je leest het op Delta FM.nl.

Naar voetbalnieuws ›
pb000018.jpeg

Uit je dak met de Single Top 30

Luister a.s. zaterdag ook weer naar alle hits uit de Single Top 30, met op het halve uur het Entertainmentnieuws.

Ga naar de hitlijst ›