4°C
Bewolkt
« Terug naar overzicht
Algemeen

Bezoek gedeputeerde Annemiek Traag over duurzaamheid

· 1015× bekeken

VROOMSHOOP - Op donderdag 14 december bracht Overijssels gedeputeerde Annemieke Traag een bezoek aan Twenterand. Zij heeft zich daar laten informeren over wat er in Twenterand allemaal gebeurt aan duurzaamheid en hoe de provincie daarin kan ondersteunen. Wethouder Van Abbema ontving de gedeputeerde op de gemeentewerf. “Dat doen we niet voor niets, want onze werf is zeer duurzaam, dus dat past bij dit gesprek.” Vervolgens: “Ik ben blij dat wij de gedeputeerde hebben kunnen laten zien wat duurzaamheid in Twenterand betekent. Niet alleen voor de gemeente, maar ook voor Mijande Wonen en voor onze ondernemers.

Annemieke Traag bezoekt alle Overijsselse gemeenten om te zien op welke manier de provincie kan ondersteunen bij initiatieven voor energiebesparing en duurzame opwekking van energie. “Dat doen wij vanuit het programma Nieuwe Energie Overijssel (NEO) en vandaag ben ik met de gemeente Twenterand in gesprek gegaan om te kijken hoe we aan kunnen sluiten op elkaars ambitie.” Het bezoek aan de gemeente werd gecombineerd met bezoeken aan Mijande Wonen bij de Baalderborg en De Groot Vroomshoop en IKVO. “Daar zie en voel je echt hoe duurzaamheid steeds duidelijker een belangrijke plek in onze samenleving krijgt. Daar ben ik erg blij mee,” aldus de gedeputeerde.

Op de gemeentewerf in Vroomshoop kreeg mevrouw Traag na het gesprek met de gemeente over gedeelde ambities in de Agenda Duurzaam Twenterand, een rondleiding over de duurzame werf, die in 2007 is gebouwd. In de werf zijn veel duurzame maatregelen toegepast zoals een groen sedumdak en gebruik van bodemwarmte en zonnepanelen voor energie. Vervolgens werd een bezoek gebracht aan Mijande Wonen bij woonzorgcentrum de Baalderborg in Vroomshoop. Een woonzorgcentrum dat, als eerste in Nederland, zich onderscheidt door de bijzondere combinatie van een hoogwaardig en aangenaam binnenklimaat en een laag energieverbruik. Mijande Wonen let bij de toewijzing van woningen aan mensen met lagere inkomens, naast de lage huur, ook op de energielasten om zo de ‘energiearmoede’ tegen te gaan. Voormalig huurders die een huis van Mijande Wonen hebben gekocht, hebben geen geld meer om in duurzame maatregelen te investeren. Met de gedeputeerde is gesproken wat daarvoor een goed instrument zou kunnen zijn.

Bij Bouwbedrijf De Groot in Vroomshoop werd gedeputeerde Traag bijgepraat over circulair bouwen met hout. De Groot bouwt voor onderwijs, gezondheidszorg en bedrijven vanuit hun eigen IFD bouwsysteem: Industrieel, Flexibel, Demontabel en Duurzaam. Bouwsystemen van scholen en instellingen worden hergebruikt, bedrijfsdaken worden voorzien van zonnepanelen en de nieuwe hal van het bedrijf wordt verwarmd met een kachel die brandt op eigen afvalhout. Het bezoek bood mooie aanknopingspunten voor een goed gesprek met de IKVO en De Groot over maatschappelijk verantwoord ondernemen, energie en duurzaamheid bij bedrijven.

 
Bekijk het volledige archief ›
soccerball.png

Topscorer met het voetbalnieuws

Benieuwd naar het laatste voetbalnieuws? Iedere week houden we je op de hoogte. Je leest het op Delta FM.nl.

Naar voetbalnieuws ›
pb000018.jpeg

Uit je dak met de Single Top 30

Luister a.s. zaterdag ook weer naar alle hits uit de Single Top 30, met op het halve uur het Entertainmentnieuws.

Ga naar de hitlijst ›