4°C
Bewolkt
« Terug naar overzicht
Gemeente

Ook Twenterand in actie voor de bijen

· 714× bekeken

NIJVERDAL - Bijen hebben het moeilijk in Overijssel, net als in de rest van Nederland overigens. Dat geldt voor honingbijen, maar met name ook voor wilde bijen. Bijen blijken een van de meest bedreigde groepen; 56% van de soorten staan op de Rode Lijst. Zorgwekkend is vooral de sterke afname van hommels. EIS Kenniscentrum Insecten deed recent onderzoek naar de bijen in Overijssel. De trends, karakteristieke soorten en belangrijke gebieden zijn vrijdag 8 december gepresenteerd tijdens de Overijsselse Bijendag in Nijverdal. Uit het onderzoek blijkt dat meer dan de helft (54%) van de soorten die in Overijssel voorkomen is afgenomen. Bij 14% heeft dat zelfs geleid tot een (mogelijk) verdwijnen uit de provincie.
Voor 17 bijensoorten heeft Overijssel een groot landelijk belang en hiermee ook een zekere verantwoordelijkheid voor het voortbestaan van deze soorten in Nederland. Het rapport doet specifieke aanbevelingen voor de moerasmaskerbij, heidebijen, hommels (met name de moshommel), gewone slobkousbij en de bonte viltbij. Nestgelegenheden creëren, voldoende voedselaanbod gedurende het hele seizoen, een bij-vriendelijk beheer van oevers en nader onderzoek zijn belangrijke speerpunten.

Bijenambassadeurs
Tijdens de druk bezochte bijendag in het Buitencentrum Sallandse Heuvelrug werd ook het onderzoek naar bijeninitiatieven gepresenteerd. Uit het onderzoek blijkt dat mensen met verschillende achtergronden en uiteenlopende organisaties zich inzetten voor betere leefomstandigheden van bijen. Vooral individuele bewoners, lokale natuurorganisaties, imkers en gemeenten zijn actief. Zij zijn onze gedreven bijen-ambassadeurs bij uitstek. Het planten van de juiste bij-vriendelijke bomen en planten, bloemenlinten, bloemrijke akkerranden, het achterwege laten van chemische bestrijdingsmiddelen en bijenkasten/hotels zijn veel genoemde acties. Helaas blijven de acties veelal beperkt tot een klein gebied (kleiner dan ½ hectare) en lijken sommige regio’s, zoals … ondervertegenwoordigd. Uitbreiding en versterking van de bijenbeweging in Overijssel is dan ook gewenst. Net als de samenwerking met gemeenten en waterschappen voor bij-vriendelijk groenbeheer en het werken aan een beter leefgebied van bijen met agrariërs, natuurbeheerders en recreatieondernemers.

Ondertekenaars Bijenagenda
Inmiddels hebben al ruim 70 organisaties uit Overijssel onze Bijenagenda ondertekend. Tijdens de opening van de Overijsselse Bijendag overhandigde Matthijs Nijboer, directeur van Natuur en Milieu Overijssel, de pen aan wethouder Volermink van Tubbergen, manager Ruimte van gemeente Twenterand de heer Logtenberg en directeur van Natura Docet Wonerryck Twente mevrouw Dullaert. Zij vertelden over hun inzet voor bij-vriendelijk groenbeheer en educatieve acties.

 
Bekijk het volledige archief ›
soccerball.png

Topscorer met het voetbalnieuws

Benieuwd naar het laatste voetbalnieuws? Iedere week houden we je op de hoogte. Je leest het op Delta FM.nl.

Naar voetbalnieuws ›
pb000018.jpeg

Uit je dak met de Single Top 30

Luister a.s. zaterdag ook weer naar alle hits uit de Single Top 30, met op het halve uur het Entertainmentnieuws.

Ga naar de hitlijst ›