4°C
Bewolkt
« Terug naar overzicht
Gemeente

Wildbeheereenheid Vriezenveen e.o. wint ‘Gouden Afvalgrijper’

· 1395× bekeken

VRIEZENVEEN - Jan ter Braak kreeg maandagavond 27 november de ‘Gouden Afvalgrijper’ uitgereikt van wethouder Engberts van de gemeente Twenterand. Hij kreeg deze als vertegenwoordiger van de Wildbeheereenheid Vriezenveen e.o. Jaarlijks organiseren zij een zwerfvuil opruimactie. De Mooi Schoon bezem ging naar de vrijwilligers die in een deel van Laan 40-45 in Vriezenveen het groen onderhouden. Gerrit Schepers nam de bezem namens de buurt in ontvangst. Wethouder Ben Engberts prees de inzet van alle vrijwilligers: “Wij zijn erg blij met de inzet van al deze vrijwilligers. Niet alleen met het opruimen van zwerfvuil, maar ook met de voorbeeldfunctie die zij hebben voor anderen. Schoon is de norm.”

Vrijwilligers die zwerfvuil opruimen of een stukje groen onderhouden in Twenterand kwamen maandagavond bij elkaar in Het Punt in Vroomshoop. Tijdens een open en leerzaam gesprek werden ervaringen uitgewisseld en ideeën opgedaan.

Vele handen maken licht werk
Bij binnenkomst draaide een diapresentatie die de actieve vrijwilligers in diverse buurten liet zien. Een aantal van de vrijwilligers ruimt individueel zwerfvuil, anderen vinden het gezellig om dit samen te doen. Sommige buurten koppelen er na afloop een lekkere kop soep en/of een broodje aan vast. “Samen voor een schone buurt” en “vele handen maken licht werk” waren opmerkingen die gemaakt werden. De aanwezigen brachten de schone locaties en de minder schone locaties in de gemeente op een plattegrond in beeld. Er werd gesproken over de mogelijke aanpak van deze gebieden. Het idee ontstond om de mooie poster met afbraaktijden van zwerfvuil breed in te zetten om mensen bewuster te maken. “Laat zien met foto’s wat de gevolgen zijn van zwerfvuil, beelden zeggen meer dan woorden”, aldus een van de vrijwilligers.

Gouden Afvalgrijper
Wethouder Ben Engberts reikte de ‘Gouden Afvalgrijper’ uit aan Jan ter Braak, die al sinds 2008 met de Wildbeheereenheid jaarlijks in Vriezenveen een zwerfvuil opruimactie organiseert. “Ik trommel de mensen op, nodig de politiek uit en vraag kinderen om mee te doen. Samen maken we de buurt schoon. Na afloop krijgen we in de Johanneshoeve een lekkere kop soep en een broodje.” Het zijn altijd gezellige ochtenden. “Je komt in gesprek met anderen en dat dat geeft veel energie”, aldus ter Braak.

Waar het schoon is blijft het schoon
Petra Streng van ROVA vertelde over het zwerfvuilprogramma Mooi Schoon dat als doel heeft zwerfvuil te voorkomen en te bestrijden. Scholen doen mee aan afval scheiden/zwerfvuil ruimen, er zijn campagnes voor het opvegen van vuurwerkafval en voor de landelijke opschoondag. Buurten en (sport)verenigingen worden ondersteund als zij een opschoonactie willen organiseren. Mensen die zwerfvuil willen ruimen ontvangen gratis een afvalgrijper. De boven- en ondergrondse containerlocaties worden 4 x per jaar gereinigd. “Waar het schoon is blijft het schoon”. De kennis van de aanwezigen over zwerfvuil werd getest. Schokkend was dat 92% van de magen van stormvogels plastic bevat, maar ook dat het circa 12 jaar duurt voordat een filtersigarettenpeuk is afgebroken.

De avond werd georganiseerd vanuit het zwerfvuilprogramma Mooi Schoon dat de gemeente Twenterand samen met 17 andere ROVA-gemeenten voert. De avond vond plaats in het kader van de Twenterandse Duurzaamheidsmaand. Inwoners die mee willen doen of die ideeën hebben om zwerfvuil in Twenterand te voorkomen of te bestrijden kunnen dit kenbaar maken via pstreng@mooi-schoon.nl.

 
Bekijk het volledige archief ›
soccerball.png

Topscorer met het voetbalnieuws

Benieuwd naar het laatste voetbalnieuws? Iedere week houden we je op de hoogte. Je leest het op Delta FM.nl.

Naar voetbalnieuws ›
pb000018.jpeg

Uit je dak met de Single Top 30

Luister a.s. zaterdag ook weer naar alle hits uit de Single Top 30, met op het halve uur het Entertainmentnieuws.

Ga naar de hitlijst ›