4°C
Bewolkt
« Terug naar overzicht
Gemeente

Ook duurzaam? - bokashi kuilen

· 932× bekeken

VRIEZENVEEN - Bokashi kuilen. Waar gaat het over? Bokashi is de naam van een product dat ontstaat bij de fermentatie van organisch materiaal. Kenmerkend bij Bokashi is het toevoegen van hulpstoffen en het laagsgewijs opbouwen van het te fermenteren materiaal en de hulpstoffen (lasagne model). Gebruikte hulpstoffen zijn effectieve micro-organismen (‘Microferm’), zeeschelpenkalk en kleimineralen. Verder wordt het zuurstofarm ingepakt. Het is op dit moment nogal een hype: in enkele gemeenten in de omgeving is men er al mee begonnen, zoals Ommen en Hof van Twente.

De geleerden zijn het echter niet met elkaar eens, Een bedrijf dat de Bokashi kuilen promoot, is Agritron. Logisch, zij leveren de componenten die bij die kuilen gebruikt moeten worden. De BVOR echter, is de branchevereniging voor producenten van compost, biomassa en andere biobased producten. De BVOR vertegenwoordigt de bedrijven die op duurzame wijze groene reststromen opwerken tot hoogwaardige producten. Met elkaar vormen zij al decennialang een belangrijke schakel in de circulaire economie, naar eigen zeggen. Die BVOR heeft een zogenaamde factsheet geproduceerd, met de veelzeggende titel "de bokashi hype ontrafeld". Daarin wordt compost tegenover bokashi gezet, en daar komt compost helemaal niet verkeerd uit. Die factsheet is te bekijken op de link bij dit artikel.

Nu is het plan om op drie locaties (tijdelijk!) Bokashi kuilen te creëren in Twenterand: Westerweiland, Oosterweilanden, en Sluiskade NZ. Allemaal geregistreerd als agrarisch. Het college wil eraan meewerken dat de vergunningsaanvraag van Loonbedrijf Dekker wordt verleend. Zie ook de link naar het persbericht van de gemeente.

 
Bekijk het volledige archief ›
soccerball.png

Topscorer met het voetbalnieuws

Benieuwd naar het laatste voetbalnieuws? Iedere week houden we je op de hoogte. Je leest het op Delta FM.nl.

Naar voetbalnieuws ›
pb000018.jpeg

Uit je dak met de Single Top 30

Luister a.s. zaterdag ook weer naar alle hits uit de Single Top 30, met op het halve uur het Entertainmentnieuws.

Ga naar de hitlijst ›