4°C
Bewolkt
« Terug naar overzicht
Algemeen

9 december: “Hammer Karmis: Wat ‘n Kroam”

· 1104× bekeken

DEN HAM - Historisch Schouwspel Den Ham speelt zich af in 1812. Een Hammer Karmis uit die tijd wordt nagespeeld, waarbij het centrum van den Ham er weer nostalgisch uit zal zien. Onder de naam Karmis betreft het een jaarmarkt. De Hammer Karmis was in die tijd beroemd en berucht. Zowel inwoners als bewoners uit omliggende dorpen kwamen massaal naar deze dagen om voor even de armoede te vergeten en een feestelijke dag te beleven.

Op 9 december 2017 is het dan zover, dan zal het thema “ Hammer Karmis : wat ‘n Kroam” gespeeld worden. Het speelt zich af in het jaar 1812. Het is een armoedige tijd, waarbij de mensen blij zijn om één keer per jaar hun zorgen te kunnen vergeten. Daartoe werden kermissen (of ook wel jaarmarkten genoemd) gehouden , die vaak bezoekers van heinde en verre trekken. De Hammer Karmis was zo’n jaarmarkt waar veel bezoekers op afkwamen. Er zijn kramen met handel en er zullen verschillende attracties en spelen nagespeeld worden. Op de Brink speelt zich de jaarmarkt af, waar jonge mannen proberen verkering te krijgen en waar een waarzegster is. Ook is er een vuurspuger en een goochelaar en ook de in die tijd rondtrekkende chirurgijn ontbreekt niet. Ook de sterke man en de vrouw met baard maken hun opwachting. Ook is er een schoolklasje uit die tijd. Verder is er een potstal met een arm gezin te zien, een keukentafereel en een bakkerswinkeltje. Ook wordt er op verzoek van een rijke boer een boeldag gehouden, waarbij de inboedel van een arme weduwe wordt verkocht.
De herbergen en kroegen en de huisbierbrouwers zullen ook niet ontbreken.

Op de Brink speelt zich de jaarmarkt af en zullen veel spelers in de kleding van die tijd de jaarmarktactiviteiten doen herleven. Zo zijn er o.a. rondhangende jongelui, boeren, een rattenvanger, visverkopers, veldwachters, marskramers e.d. te bewonderen.
Tijdens het schouwspel is er een wintermarkt georganiseerd met vele kramen die hun handelswaar aanbieden. Ook vele oude ambachten zullen er te zien zijn, o.a. timmerman, potgieter, slager, hoefsmid, kleermaker, spinster, bakker en bierbrouwer.
Alle spelers, bijna 200 ! , lopen in authentieke kleding die past in die tijd.

Ook de muziek uit die tijd ontbreekt dit jaar niet in het Historisch Schouwspel
Op 9 december wordt het Schouwspel opnieuw opgeluisterd wordt door geweldige muzikanten. Vrijwel alle muzikanten zijn oude bekenden en weten als geen ander de sfeer van het schouwspel te treffen met hun muziek. Zo zijn het gezelschap Rosemarijn & Tijm al jaren sfeermakers. Hun lied van vorig jaar dat lang na heeft geklonken, ‘nog iene dan’, is daar een duidelijk voorbeeld van.
Ook de muzikanten van Zak & As zijn oude bekenden, zij weten met hun instrumenten en zang de bezoekers mee te nemen in het verleden.
Op 9 december is het na veel repeteren voor het kinderkoor van De Maten dan ook eindelijk zover. De kinderen zijn super enthousiast en dat is hun begeleider Monique van Steenbruggen ook. Zo inspireren zij elkaar tot het beste. Ze zijn buiten te beluisteren , maar ook in de kerk met begeleiding van pianiste Elvira Nijmeijer.
Daar zingt ook het kwartet Jansen & De Jager, zij zingen, onder begeleiding van pianospel, de sterren van de hemel.
Erik Pastink is blij dat hij weer op het prachtige Schreuer orgel in de kerk kan spelen. Erik zal ook samen spelen met trompettisten Jan Veneman en Tom Visser. Hun spel is heel ‘begeistert’, een streling voor het oor.
Als het over sfeer gaat weet de blazersgroep van Juliana die zeker neer te zetten.
Hun rustige , maar o zo waardevolle aanwezigheid wordt door velen hoog gewaardeerd. Laat het blazen maar aan hen over, het genieten is voor de luisteraar.
Buiten te horen, maar ook in de kerk .
Tot slot nog even aandacht voor de markante trekzakspeler Frits Leemhuis. Zijn aanwezigheid in de herberg en kroegen uit het verleden maakt het verschil !

Ook voor de jongeren is er van alles te zien en te beleven. Bij de toegangspoorten kunnen basisschool leerlingen een fotospeurtocht kopen, waarmee ze langs de spelonderdelen geleid worden. Voor slechts één euro krijgen ze na afloop ook nog een gratis pannenkoek.

Bij de toegangspoort van het schouwspelterrein ontvangt u een paspoort met alle gegevens van het historisch spel en de muziek. Ook is er bij de ingang op tv-schermen een korte inleiding te zien zodat bezoekers een beeld krijgen van hetgeen er zich in 1812 in Den Ham afspeelt.

Het schouwspel wordt gespeeld op zaterdag 9 december 2017 in het centrum van Den Ham (ov) en begint om 13.00 uur en eindigt om 20.00 uur. Om 13.00 uur lopen alle spelers komend vanuit de Grotestraat de Brink over en zingen onder de Hammer kerktoren het schouwspellied. Daarna pakt ieder zijn eigen leven op in het schouwspeljaar.
Tijdens het schouwspel is Den Ham het toneel van een sfeervolle historische wintermarkt, een van de mooiste uit de regio.
De toegangsprijs voor dit evenement bedraagt € 5,00 per persoon, kinderen t/m 12 jaar gratis. Gratis parkeergelegenheid is nabij het centrum aanwezig. Meer informatie is te vinden op www.historischschouwspel.nl

 
Bekijk het volledige archief ›
soccerball.png

Topscorer met het voetbalnieuws

Benieuwd naar het laatste voetbalnieuws? Iedere week houden we je op de hoogte. Je leest het op Delta FM.nl.

Naar voetbalnieuws ›
pb000018.jpeg

Uit je dak met de Single Top 30

Luister a.s. zaterdag ook weer naar alle hits uit de Single Top 30, met op het halve uur het Entertainmentnieuws.

Ga naar de hitlijst ›