4°C
Bewolkt
« Terug naar overzicht
Algemeen

College Tour Twenterand in Den Ham

· 1422× bekeken

DEN HAM - Het was niet alleen maar gezellig informatief gebabbel vrijdagavond tijdens College Tour Twenterand. Gaandeweg dit jaarlijkse discussie-aan-tafel-programma, georganiseerd door Theater Turf en deze keer gehouden in café De Brink in Den Ham, werden er op een vermakelijke manier harde afspraken gemaakt tussen de gasten. “Als u mij de hand drukt, dan hebben wij een afspraak”, zei spontane Dianne Companje tegen ondernemer Jerry Blekkenhorst. En dat gebeurde. Dianne is Coördinator Taalpunt Twenterand en probeert er alles aan te doen om de laaggeletterdheid aan te pakken.

Zij bood aan een onderzoek te doen hierover onder het personeel van partycentrum De Zandstuve, waar Blekkenhorst de uitbater van is. En daar dan passend hulp te bieden als het nodig is. “Maar”, vertelde Dianne later lachend, “ook heb ik tussendoor afgesproken met José Bosch. We willen kijken of wij samen de tekst van een kinderboek eenvoudiger kunnen maken, waardoor dat boek dan gemakkelijker te lezen is voor kinderen met een lees- en schrijfprobleem”.

José Bosch is verbonden aan het Historisch Museum Vriezenveen en is tevens hoofdredacteur van het magazine Waver ’t Vjenne. Bovendien maakt zij zich sterk voor het behouden van het dialect en ondersteunt mede de activiteiten rondom dit onderwerp. Zij verving te elfder ure violist Hrayr Ter-Sargsyan die verhinderd was te komen.

Tot plezier van de toehoorders sprong discussieleider Gijs Nillessen er behendig op in tijdens deze levendige gesprekken. Ook toen wethouder Martha van Abbema (CU) de taalpunt coördinator voorstelde samen door het komende verkiezingsprogramma van haar partij te gaan voor de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar. Dit om de taal zo mogelijk te ontdoen van de vele ambtelijke omschrijvingen en leesbaarder te maken. Want je kunt alles doen om teksten aan te passen, had Dianne al verzekerd. Bijna dus nogmaals een pact gesloten aan tafel daar in café De Brink, ware het niet dat Gijs als door een adder gebeten dit voorstel in deze vorm direct van dezelfde tafel veegde en een aanpassing verzon. “Jij gaat je voor élke partij hardmaken om de verkiezingsprogramma’s leesbaar te maken! Niet voor één partij!”, zei hij streng. “En ik met mijn grote mond nu zal me daarvoor dan ook hard maken en helpen!!”.

De toon was hilarisch gezet en werd beloond met applaus. Het bleef allemaal gezellig en amusant. En bewondering over het feit dat Jerry Blekkenhorst soms vijf verschillende feesten op één dag organiseert in De Zandstuve en als ondernemer wonderen verricht in en rond Den Ham.
Deze derde editie van College Tour Twenterand had weer een aantal boeiende gesprekken, afgewisseld met zang van Manon Bosch. Volgend jaar wil Theater Turf in Vroomshoop een aflevering organiseren.

 
Bekijk het volledige archief ›
soccerball.png

Topscorer met het voetbalnieuws

Benieuwd naar het laatste voetbalnieuws? Iedere week houden we je op de hoogte. Je leest het op Delta FM.nl.

Naar voetbalnieuws ›
pb000018.jpeg

Uit je dak met de Single Top 30

Luister a.s. zaterdag ook weer naar alle hits uit de Single Top 30, met op het halve uur het Entertainmentnieuws.

Ga naar de hitlijst ›