4°C
Bewolkt
« Terug naar overzicht
Politiek

GBT: Geen bezuiniging sportclubs, plafond externe inhuur

· 999× bekeken

VROOMSHOOP - Tevredenheid bij GemeenteBelangen Twenterand over de begrotingsbehandeling en met name de aangenomen wijzigingsvoorstellen. Maar de financiële zorgen blijven onverminderd groot. “Ondanks dat er toevalstreffers waren van bijvoorbeeld Cogas (2,2 miljoen euro). Maar dat heeft met visie en beleid niets te maken”, zegt fractieleider Mark Paters.

GBT diende vijf voorstellen in, waarvan er drie werden aangenomen en twee ingetrokken, omdat het college een toezegging deed het alsnog te regelen. Zo werd het unaniem ingediende voorstel ‘Parkeren bezuiniging sport’ ingetrokken, omdat het college onder deze druk toezegde eerst de Sportvisie en het nieuwe Sportaccommodatiebeleid in samenwerking met het sportplatform op te leveren in 2018. Aan de hand hiervan wordt verder gediscussieerd in de gemeenteraad over de hoogte van de sportbezuinigingen.

Dat het GBT-voorstel ‘Plafond externe inhuur’, waaronder inhuur van de vrij dure externe bureau’s, een meerderheid haalde was misschien wel het meest spraakmakend. Behalve CDA en ChristenUnie steunden alle partijen dit voorstel. Vijf jaar geleden had de raad een plafond ingesteld en deze werd de laatste jaren voortdurend overschreden oplopend tot ruim boven de 3 miljoen euro. Na eerdere gesneuvelde voorstellen van GBT en beloofde beterschap door het college, was een meerderheid er nu helemaal klaar mee. Nu moet het college, als men externen wil inhuren, onderbouwde voorstellen indienen aan de gemeenteraad als het plafond van 1,75 miljoen euro is bereikt.

Andere voorstellen die een meerderheid halen waren een ‘Aanvullende controle op levering zorg’ (krijgt de cliënt daadwerkelijk geleverd waarvoor betaald wordt) en ‘Gratis wifi in de openbare ruimte’. Dit laatste betreft het indienen van een plan hiervoor om zo Europese subsidie binnen te halen.

GBT heeft eerder al de feiten op een rij gezet. De stand van de reserves is met 8,1 miljoen gedaald en het weerstandsvermogen is meer dan gehalveerd naar 5 miljoen euro. De OZB belasting voor inwoners met eigen woning is extra verhoogd (ruim 13%). Voor eigen woningbezitters en inwoners met een huurwoning betekent dit in de meerjarenbegroting een verhoging van respectievelijk € 113,94 en € 60,14 per huishouden. De toekomstige extra OZB verhogingen zijn niet meegerekend, omdat deze nog ongewis zijn. Paters: “En dan hebben we het nog niet eens over de uit de klauwen gelopen kosten voor het overdekte bad in Vriezenveen-Noord. Binnenkort zullen we onze inwoners informeren wat dit tot nu toe allemaal gekost heeft en waar onze inwoners voor opdraaien.”

“Dit college, gevormd door CDA, ChristenUnie en SGP, laat onze gemeente financieel veel slechter achter dan toen ze begon, zonder echte oplossingen te komen voor de toekomst. Daar blijven wij bij, want de cijfers liegen niet en deze heeft het college nooit durven weerleggen. Ze wijzen selectief naar andere gemeenten en zeggen dat we het zo slecht nog niet doen. GBT kijkt naar de gemeentebegroting van Twenterand, niet die van andere gemeenten, want appels met peren vergelijken schiet niemand iets mee op.”

“Nu hoopt het college weer op meevallers uit de decembercirculaire van het gemeentefonds en wil men de aandelen van Vitens verkopen voor 3,4 miljoen euro. Waarom? Het ging toch zo goed met de financiën?”

 
Bekijk het volledige archief ›
soccerball.png

Topscorer met het voetbalnieuws

Benieuwd naar het laatste voetbalnieuws? Iedere week houden we je op de hoogte. Je leest het op Delta FM.nl.

Naar voetbalnieuws ›
pb000018.jpeg

Uit je dak met de Single Top 30

Luister a.s. zaterdag ook weer naar alle hits uit de Single Top 30, met op het halve uur het Entertainmentnieuws.

Ga naar de hitlijst ›