4°C
Bewolkt
« Terug naar overzicht
Gemeente

Betere verlichting én minder energieverbruik in Twenterand

· 612× bekeken

VRIEZENVEEN - Betere verlichting en toch minder energieverbruik. In de gemeente Twenterand worden de lampen van bestaande lantaarnpalen, stapsgewijs vervangen door duurzame led-verlichting. Hierdoor wordt er minder energie verbruikt, wordt ook de uitstoot van CO2 verminderd, maar zal de openbare verlichting als prettiger worden ervaren. “De gemeente heeft daarin goed geluisterd naar de inwoners,” aldus wethouder Engberts. “We kregen signalen dat de nachtschakeling als onprettig werd ervaren, omdat dat zorgde voor lichte en donkere plekken. Daar gaan we nu op een duurzame manier wat aan doen.”

Door het toepassen van nieuwe technieken is het mogelijk de lampen van lantaarnpalen op een lager niveau te laten branden. ‘s Avonds branden de lichten volop en ’s nachts wordt de hoeveelheid licht beperkt. Bijkomend voordeel van led-techniek is de mogelijkheid tot dimmen, waarmee het energieverbruik nog verder wordt teruggedrongen.

Binnen bebouwde kom
Zowel binnen als buiten de bebouwde kom is er gedurende de avond en nacht niet op elk moment evenveel behoefte aan verlichting. In het verleden was er een avond- en nachtschakeling van de openbare verlichting in de dorpen. Dat betekent dat ‘s avonds alle lichtmasten brandden en ’s nachts brandden ze om en om en dat zorgt voor die lichte en donkere plekken. Deze avond- en nachtschakeling wordt vervangen door lampen die gedimd kunnen worden, zodra de huidige lampen aan vervanging toe zijn.

Buitengebied
Ook in het buitengebied wordt in de nacht de lichthinder en lichtvervuiling teruggedrongen. Daar is al sprake van een avond- en nachtschakeling en dat blijft zo. Wel worden de lampen nog vervangen door led-lampen. ’s Nachts wordt er vanwege de verkeersveiligheid alléén verlicht op enkele locaties, voor de geleiding van de rijbaan of om de aandacht te verhogen bij het naderen van een kruispunt of bocht. Bijkomend voordeel van de manier waarop er wordt verlicht in het buitengebied is dat een zo natuurlijk mogelijke leefomgeving gecreëerd wordt voor de aanwezige flora en fauna.

 
Bekijk het volledige archief ›
soccerball.png

Topscorer met het voetbalnieuws

Benieuwd naar het laatste voetbalnieuws? Iedere week houden we je op de hoogte. Je leest het op Delta FM.nl.

Naar voetbalnieuws ›
pb000018.jpeg

Uit je dak met de Single Top 30

Luister a.s. zaterdag ook weer naar alle hits uit de Single Top 30, met op het halve uur het Entertainmentnieuws.

Ga naar de hitlijst ›