4°C
Bewolkt
« Terug naar overzicht
Gemeente

Subsidies dragen bij aan doelen samenleving

· 1003× bekeken

VRIEZENVEEN - Het College van burgemeester en wethouders heeft dinsdag 17 oktober een besluit genomen om het subsidieplafond met € 71.777,- te verhogen. Met dit besluit is het eerste jaar waarin met de nieuwe subsidieverordening is gewerkt afgerond. Wethouder Van Abbema heeft vertrouwen in de nieuwe regeling: “Met de nieuwe subsidieverordening stimuleren we veel meer activiteiten die bijdragen aan de doelen van onze samenleving. Dat vinden wij erg belangrijk want hierdoor kunnen wij de samenleving laten floreren.” In totaal wordt er jaarlijks 4 miljoen euro aan subsidie verstrekt.

Het college van Twenterand stond voor een lastige opgave om € 250.000,- te bezuinigen op de subsidies. Dat werd uiteindelijk een bezuiniging van ruim € 110.000,-. Van Abbema: “In zo’n eerste jaar is dat lastig, want de instellingen krijgen minder geld en de regels zijn veranderd. Ik ben wel van mening dat we de verenigingen en instellingen goed hebben meegenomen in dit verhaal. Zij wisten wat er ging gebeuren.”

Coulant
Vanwege de nieuwe subsidieverordening is de gemeente nog vrij coulant omgegaan met de subsidies, waardoor de bezuiging niet werd gehaald. Dat zal de komende jaren anders zijn. Van Abbema: “Na een jaar wennen zie ik dat de instellingen daar nu al heel goed mee omgaan. Er zit zo enorm veel organisatiekracht en veerkracht in onze samenleving, dat ik er van overtuigd ben dat we dit met elkaar gaan doen.”

Zorgsaam Twenterand
Ook de Stichting Zorgsaam Twenterand ontvangt nu haar volledige subsidie. Daarvoor moest het college het subsidieplafond verhogen met een bedrag van € 71.777,-. Het voorstel van het college aan de gemeenteraad is om dit geld te dekken uit de Algemene Risico Reserve. De gemeente had bij de beoordeling van de aanvragen, eind 2016, nog geen goed beeld van de financiële situatie van de stichting en dit leidde tot uitstel van de volledige verlening 2017. Na een onderzoek en een aantal gesprekken tussen de stichting en de gemeente zijn beide partijen tot elkaar gekomen. Stichting ZorgSaam Twenterand kan nu door met hun activiteiten voor Twenterand. Wethouder Van Abbema geeft aan: “De duidelijkheid voor de stichting was hard nodig. Voor 2017 vonden wij het als college dan ook van behoorlijk bestuur getuigen om de bezuiniging niet door te zetten, maar door te schuiven naar 2018.”

 
Bekijk het volledige archief ›
soccerball.png

Topscorer met het voetbalnieuws

Benieuwd naar het laatste voetbalnieuws? Iedere week houden we je op de hoogte. Je leest het op Delta FM.nl.

Naar voetbalnieuws ›
pb000018.jpeg

Uit je dak met de Single Top 30

Luister a.s. zaterdag ook weer naar alle hits uit de Single Top 30, met op het halve uur het Entertainmentnieuws.

Ga naar de hitlijst ›