4°C
Bewolkt
« Terug naar overzicht
Politiek

GBT: Na ons de zondvloed

· 1554× bekeken

VROOMSHOOP - ‘Na ons de zondvloed’, is de titel van de beschouwingen van GemeenteBelangen Twenterand op de (meerjaren) Begroting 2018-2021 van het college van burgemeester en wethouders. “Een logische titel, want dit college en de 3 C’s laten onze gemeente financieel veel slechter achter dan toen ze begon, zonder oplossingen te komen voor de toekomst”, aldus fractievoorzitter Mark Paters.

De feiten liegen niet als we de balans opmaken. We hebben ze even op een rij gezet en een vergelijk gemaakt met welke budgetten dit college en de 3 C’s begon in 2014 en hoe ze het nu bijna vier jaar later achter laten:

_______________________________________2014_________2018________- / +
1. Stand van de Reserves.....................................28,6 miljoen.....20,5 miljoen....-8,1 miljoen
2. Weerstandsvermogen (opvangen van risico’s).10,7 miljoen.......5,0 miljoen....- 5,7 miljoen

Voor volgend jaar wordt bijna 1,5 miljoen uit (weer) reserves gehaald om het tekort te dekken. En het tekort van ruim een half miljoen euro over 2019 staat dan nog open.

En onze inwoners maar betalen
De gemeentelijke opbrengsten, om bijvoorbeeld tekorten te kunnen dekken, zijn onder andere via de OZB-belasting voor inwoners met een eigen woning extra verhoogd (+ 13% in vier jaar tijd). Dit levert de gemeente straks volgens de meerjaren begroting 1,2 miljoen euro op:

______________________________________2014_________meerjaren____- / +
3. Opbrengst totale OZB-belasting.....................4,4 miljoen.........5,6 miljoen.......+1,2 miljoen

Voor degene die een eigen woning hebben (uitgaande van waarde € 240.000) of een huurwoning, betalen straks per jaar per huishouden flink meer:

______________________________________2014_________meerjaren____- / +
4. Verhoging eigen woning (ozb+afval+riool).....€ 679,80..............€ 793,74............+ € 113,94
5. Verhoging huurder (afval+riool)......................€ 390,60..............€ 450,74............+ € 60,14

Bij bovenstaande dient tevens de opmerking gemaakt te worden dat u meer bent gaan betalen voor uw afval, want was vier jaar geleden het uitgangspunt dat u gemiddeld 8 keer per jaar uw 240 liter container ledigde, nu gaat men uit van 6 ledigingen per jaar. Dus voor minder ledigingen, bent u meer gaan betalen.

Naast de financiële achteruitgang is GBT is van mening dat dit college en de 3 C’s (CDA, ChristenUnie en SGP) het slecht hebben gedaan. “Dit wordt voor ons op een aantal punten pijnlijk duidelijk”, zegt Mark Paters in de beschouwingen. “Vier jaar lang is op de winkel gepast, vier verloren jaren zonder enige visie op de toekomst. Verder zijn de kernen door de zwembadkwestie en dubbele agenda hierbij verder uit elkaar gedreven. Voelen inwoners zich niet gehoord, spreken ze over meten met twee maten en vriendjespolitiek. Met name in handhavingskwesties en vergunningverlening. De media stonden er vol van. De geloofwaardigheid van de politiek werd telkens te grabbel gegooid en dat rekenen wij dit college zwaar aan, maar ook de 3 C’s die haar controlerende rol verwaarloosde. Excuses aan inwoners voor gemaakte fouten bleven uit. Al met al geen rapport om vrolijk van te worden lijkt ons.”

 
Bekijk het volledige archief ›
soccerball.png

Topscorer met het voetbalnieuws

Benieuwd naar het laatste voetbalnieuws? Iedere week houden we je op de hoogte. Je leest het op Delta FM.nl.

Naar voetbalnieuws ›
pb000018.jpeg

Uit je dak met de Single Top 30

Luister a.s. zaterdag ook weer naar alle hits uit de Single Top 30, met op het halve uur het Entertainmentnieuws.

Ga naar de hitlijst ›